Rozpuštění své organizace SPD nepovažuje Lubomír Volný za trest kvůli tomu, že kandiduje proti Okamurovi

Události, komentáře: SPD zrušila moravskoslezskou organizaci, jejíž šéf kandiduje proti Okamurovi. Nesouvisí, ujistil (zdroj: ČT24)

Poslanec SPD Lubomír Volný chce kandidovat proti Tomiu Okamurovi na předsedu hnutí. Oznámil to v úterý a hned druhý den zrušilo předsednictvo SPD moravskoslezskou organizaci, kterou Volný vedl. Poslanec však odmítl souvislost obou kroků. Zrušení krajské organizace je podle něj dílem profesionálně připravené dezinformace, které vedení hnutí uvěřilo. Lubomír Volný to řekl v rozhovoru pro Události, komentáře, který vedla Daniela Písařovicová.

Proč vás Tomio Okamura vyzval ke kandidatuře na předsedu hnutí?

To je běžný postup, který pan předseda používá v případě, že v našem hnutí dojde k hlubšímu názorovému rozporu. Dává tím najevo, že dotyčný by měl legitimně vystoupit na volební konferenci, přednést svou vizi – jak je běžné v demokratických stranách a hnutích – členské základně a požádat členskou základnu o důvěru. Byl jsem k tomu opakovaně panem předsedou vyzván a rozhodl jsem se, že jeho výzvu přijmu. Důvod, proč jsem výzvu ve finále zveřejnil, byl, že jsem se dozvěděl, že bohužel naše interní vnitrostranické informace už se dostávají na veřejnost. O tom, že jsem výzvu přijal, jsem si nechtěl přečíst na stránkách nějakého deníku.

O co konkrétně se vy dva přete?

To je věc vnitrostranických sporů.

To nám neřeknete?

Já bych je nerad nějakým způsobem hlouběji rozebíral, protože si myslím, že jsou to věci, které bychom nejprve měli probrat na našem vnitrostranickém demokratickém fóru.

Když zveřejňujete, že je nějaký problém, myslím si, že diváci a případně voliči SPD by měli vědět v čem.

Měl bych s vizí seznámit nejprve členskou základnu a posléze veřejnost.

To znamená, že byste nekandidoval na post předsedy, kdyby vás k tomu Tomio Okamura nevyzval?

Kdyby nebyla tato přímá výzva předsedy našeho hnutí, tak bych sám nekandidoval.

Jakým způsobem to všechno souvisí se zrušením krajské organizace SPD v Moravskoslezském kraji, kterou jste vedl?

Myslím, že vůbec.

Myslíte si, že tato reakce není následná?

Není. Ono to tak vypadá kvůli časové posloupnosti, nicméně k výzvě došlo už před měsícem.

Takže to není odveta Tomia Okamury?

Ne, to si nemyslím.

Co se týče samotného zrušení moravskoslezské organizace, oficiálním zdůvodněním je, že jste ‚systémově a systematicky porušovali stanovy nebo krátili demokratická práva členů SPD‘. Co se tam tedy dělo?

V našem kraji se nedělo nic z toho, co je uváděno a popisováno. Já se obávám, že celorepublikové vedení SPD udělalo manažerskou chybu na základě profesionálně připravené dezinformace a provokace vůči našemu vedení.

Kdo tu dezinformaci připravil?

To netuším.

Čí by to byl zájem?

Čí by byl zájem poškodit SPD? Myslím, že zájem poškodit jakoukoli politickou stranu a jakékoli politické hnutí má každý, kdo se nebojí používat nějaké podlé prostředky politického boje. My jsme nejúspěšnější a v podstatě jediné volitelné vlastenecké hnutí v rámci ČR a myslím, že existuje dostatek konkurentů, kteří mají zájem na tom, aby naše hnutí poškodili. Takže za mě osobně ze strany našeho celorepublikového předsednictva bohužel došlo k tomu, že se stali obětí dobře připravené cílené provokace a že si neověřili informace u zdroje, což bychom měli být my, krajské předsednictvo. Nejvíc mě to mrzí z toho důvodu, že Radim Fiala (místopředseda SPD - pozn. red.) a pan Rozvoral (člen předsednictva hnutí - pozn. red.) byli účastníky naší krajské konference, která proběhla zhruba před dvěma týdny, na které jsme byli potvrzeni ve svých funkcích v tajné volbě.

Na druhou stranu, v roce 2017 už přicházely informace o tom, že organizaci Moravskoslezského kraje vedete jako diktátor, že si k sobě berete pouze lidi, kteří s vámi souhlasí, a že nejste ochotný ke kompromisnímu názoru.

Tady je vidět, že dezinformace a práce na tom, aby se poškodil historicky nejúspěšnější kraj SPD v rámci republiky, už má dlouhodobější charakter.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny jste dostali v Moravskoslezském kraji tři mandáty stejně jako Jihomoravský kraj. To není až takový úspěch.

Já to dokončím: Ti lidé, kteří tvrdí, že byli nedemokratickým způsobem postihováni, kandidovali za Realisty, kandidovali za ODA, kandidovali za Rozumné. Byli to lidé, kteří k nám do strany byli nasazeni, aby nás poškodili, a neprošli sítem dvoustupňového členství.

Těm teď Tomio Okamura věří víc než vám?

Já si myslím, že nevěří těmto lidem. Myslím, že ta provokace má hlubší a profesionálnější charakter. A co se týká mandátů, je to velice jednoduché: My jsme získali šest mandátů v krajských volbách – nejvíce ze všech krajů.

Šest mandátů, Olomoucký kraj má pět mandátů, Ústecký kraj pět mandátů. To není až tak výrazný rozdíl.

My jsme získali šest, byli jsme nejlepší. Získali jsme 13,87 procenta ve volbách do Poslanecké sněmovny, získali jsme tři mandáty, dlouhou dobu jsme usilovali o čtyři – opět jsme byli nejlepší. Nejlepším důkazem toho, že jsme naše hnutí vedli opravdu demokraticky a spravedlivě, je, že jsme byli schopni postavit 31 kompletních kandidátek v komunálních volbách – druhý nejúspěšnější kraj v rámci SPD. Ústecký kraj postavil 16 kompletních kandidátek. A získali jsme 52 zastupitelských mandátů ze 155, které získalo SPD celorepublikově. To znamená, jeden kraj ze čtrnácti získal 33 procent všech mandátů. Komunální volby jsou krásnou ukázkou toho, jestli regionální organizace pracuje demokraticky, nebo ne. Pokud nepracujete demokraticky, tak nepřinutíte 900 lidí, aby dobrovolně kandidovali.

Je ve vašem hnutí teď rozkol? Věříte Tomiu Okamurovi?

V našem hnutí není rozpor.

Na začátku jste řekl, že jsou tam jisté rozepře, teď tvrdíte, že tam není rozpor.

To je naprosto běžné v každé straně, naprosto běžné v každém hnutí.

Věříte Tomiu Okamurovi?

Samozřejmě.

To znamená, že byste přijal i případnou porážku ve výzvě?

Pochopitelně.

A myslíte si, že uspějete?

Uvidíme. Udělám všechno pro to, abych byl důstojným soupeřem.

Můžete říct, co pro to budete dělat, jaký bude váš program?

Budu pro to dělat úplně všechno, co je v rámci našich stanov, co je v rámci slušného politického boje, co je v rámci našeho volebního programu a co je v rámci boje za přirozenou lidskou svobodu a přímou demokracii.

Kdo se vás snaží poškodit?

Já si myslím, že jsou to síly, které působí proti vlasteneckým hnutím, které se snaží štěpit vlastenecká hnutí v rámci ČR.

Jsou to síly z vnějšku?

Nevím, jestli jsou to síly z vnějšku, nebo jestli jsou to vnitřní síly. Nevím, jestli jsou to síly spojené s tradiční politickou mafií, nevím, jestli jsou to síly spojené s mafií, která je napojena na osu zla Berlín–Brusel–Paříž. To opravdu netuším.

Že by to byla až tak velká konstrukce?

Blíží se jedny z nejdůležitějších voleb do Evropského parlamentu, ne-li ty nejdůležitější volby do Evropského parlamentu v historii Evropské unie. Celá liberálnědemokratická klaka bije na poplach, všichni se bojí toho, že by uspěly vlastenecké síly. Takže bych se nedivil, kdyby byly součástí širšího plánu na poškození vlasteneckých hnutí v rámci Evropské unie.