Mandátový výbor nedoporučil vydání Roznera kvůli jeho výrokům o táboře v Letech

Mandátový a imunitní výbor ve sněmovně nedoporučil vydání poslance SPD Miloslava Roznera kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech u Písku. Poslanec v minulosti použil slovní spojení „neexistující pseudokoncentrák“, když kritizoval rozhodnutí vlády o vykoupení vepřína v Letech. Plénum sněmovny by o vydání Roznera mohlo jednat příští týden ve středu.

Policisté chtějí Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Kvůli jeho výroku o „neexistujícím pseudokoncentráku“ se na něj sešlo hned několik trestních oznámení.

Podle šéfa výboru Stanislava Grospiče (KSČM) ale převážily argumenty, že při obdobných vyjádřeních poslanců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno. Výbor podle něj také není orgán, který rozhoduje o trestu a vině. „To přísluší orgánům činným v trestním řízení,“ řekl novinářům po jednání. Důkazní prostředky podle výboru nebyly zdůvodněny ve vztahu k výkonu mandátu. „A to je vlastně věc, kterou my posuzujeme,“ doplnil s tím, že výbor podle něj hlasoval konzistentně. 

Výbor přijal k věci doprovodné usnesení, že výrok nepovažuje za vhodný. Navrhla ho poslankyně Helena Válková (za ANO). Ne všichni s ním ale podle Grospiče souhlasili. „Někteří si mysleli, a mezi ně patřím i já, že v této věci nám nepřísluší takto do tohoto zasahovat. Že máme čistě rozhodovat o tom, oč nás žádají orgány činné v trestním řízení, to znamená, zda vydáme, či nevydáme. Toto usnesení je nad rámec této žádosti a příslušelo by spíš tomu, pokud bychom vedli disciplinární řízení,“ řekl předseda výboru.

Pirátský poslanec Lukáš Bartoň hlasoval pro vydání. „Mně trošku vadí slova o neexistujícím táboře. Z toho důvodu jsem nepodpořil názor imunitního výboru, aby nebyl vydán,“ řekl.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová většinové rozhodnutí respektuje, ani slovo nevhodné ale podle ní není dostačující. „Myslím, že to je výrok odsouzeníhodný, špatný a neměl by vůbec ve veřejném prostoru zaznít, nota bene od veřejného činitele,“ poznamenala.

Podle místopředsedy výboru a poslance SPD Radka Rozvorala genocidu Rozner výroky nepopíral. „Chtěl pouze vyjádřit nesouhlas s tím, že bylo vynaloženo skoro tři čtvrtě miliardy na výkup vepřína v Letech ohledně nového památníku, který již na místě existuje,“ uvedl. Stát vepřín odkoupil od firmy Agpi za 450,8 milionu Kč. Vláda následně rozhodla o uvolnění 111 milionů korun na sanační a demoliční práce či na archeologický průzkum v areálu.

Sněmovna odmítla vydat Svobodu či Ondráčka

Sněmovna už v tomto volebním období odmítla vydat k trestnímu stíhání Bohuslava Svobodu (ODS) v případu pražské městské karty Opencard, Pavla Růžičku (ANO) v kauze údajně nevýhodného prodeje obecního domu v Postoloprtech a rovněž Zdeňka Ondráčka (KSČM), kterého chtěla policie stíhat v souvislosti s výroky vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi.

Dolní komora naopak opětovně vydala ke stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu poslanců ANO Jaroslava Faltýnka v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Faltýnkovo stíhání ovšem státní zástupce později zastavil.