TÉMA

Miloslav Rozner

Soud Roznerovi za výroky o romském táboře v Letech potvrdil půlroční podmínku

Za výrok o někdejším romském táboře v Letech v úterý odvolací Městský soud v Praze potvrdil bývalému poslanci SPD Miloslavu Roznerovi půlroční podmíněný trest s odkladem na rok. Rozsudek je pravomocný. Rozner se podle verdiktu dopustil zpochybňování genocidy, když tábor v roce 2017 označil jako „neexistující pseudokoncentrák“. Rozner už dříve odmítl, že by chtěl popírat holocaust Romů, tvrdí, že jen kritizoval vysokou odkupní cenu vepřína stojícího u pietního místa v Letech.
6. 12. 2022|

Památník holocaustu Romů bude stát přes sto milionů. Demolice vepřína v Letech začíná

V Letech na Písecku začíná demolice bývalého areálu vepřína, v jehož místě stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Jde ale jenom o symbolické zahájení prací, příprava na demolice budov začne až v pondělí 25. července. Na místě pak vyroste Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách. Stavba památníku přijde na víc než sto milionů korun. Stát koupil vepřín před čtyřmi lety.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 20:15|

Exposlanec Rozner dostal za výroky o koncentračním táboře v Letech půlroční podmínku, odvolal se

Půlroční podmínku dostal nepravomocně u soudu bývalý poslanec Miloslav Rozner (SPD) za své výroky o romském koncentračním táboře v Letech u Písku. Mimo jiné prohlásil, že byl „neexistující“. Podle soudkyně tak veřejně zpochybnil nacistickou genocidu. Roznerův advokát se proti verdiktu odvolal.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 13:15|

Výroky exposlance Roznera o romském táboře v Letech bude řešit soud

Státní zastupitelství obžalovalo exposlance Miloslava Roznera (SPD) kvůli jeho výroku o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. České televizi to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Policisté chtěli Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a sněmovna ho ke stíhání nevydala. V říjnových volbách však svůj mandát neobhájil a o imunitu přišel. Případ nyní projedná soud.
7. 1. 2022|

Ve sněmovně zasedli bratři Okamurové, o jejich vztahu natáčeli Reportéři ČT

V pondělí se poprvé sešla nová Poslanecká sněmovna. Zasedli vedle sebe i dva bratři Tomio (SPD) a Hayato (KDU-ČSL) Okamurovi. Rozpory v politických názorech jsou mezi sourozenci velké. Tomio neváhal bratra označovat za blázna, který se chce vyšplhat do politiky po jeho zádech. Hayato je sice ve vysoké politice nováček, ale známějšího a mladšího bratra dokázal ve volbách porazit na preferenční hlasy. Pro Reportéry ČT natáčeli Ondřej Golis a Karel Vrána.
9. 11. 2021|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Kultura by měla mít stejné podmínky jako restaurace, říká Zaorálek. Podle Němcové si hraje na opozičníka ve vládě

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude usilovat o co nejrychlejší rozvolnění v oblasti kultury. Požaduje srovnání podmínek na úroveň, která bude platit od pondělí pro restaurace. Podle opoziční senátorky Miroslavy Němcové (ODS) to ale vypovídá o neschopnosti a selhání vlády, která neumí nastavit jednotná pravidla pro všechny oblasti. O rozvolňování v kultuře politici debatovali v Otázkách Václava Moravce. Účast v pořadu odmítl poslanec SPD Miloslav Rozner.
30. 5. 2021|

Migranty přirovnala k invazivním druhům. Výbor Maříkovou z SPD doporučil nevydat ke stíhání

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Plénu to doporučil mandátový a imunitní výbor, který s policejní žádostí vyslovil jednomyslný nesouhlas. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Dolní komora parlamentu by měla o vydání rozhodnout na schůzi, která začne v úterý odpoledne.
21. 4. 2020|
Poslanecká sněmovna

Sněmovna zůstává pro policii nedobytná, poslanci nevydali ani Roznera

Poslanci nevydali k trestnímu stíhání Miloslava Roznera (SPD). Policie ho chtěla obvinit kvůli výroku o někdejším táboře v Letech u Písku. Současná sněmovna tak zůstává pro policii „neprůstřelná“. S výjimkou premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo nevydali poslanci žádného zákonodárce, kterého chtěla policie stíhat. Poslanci také navzdory opoziční kritice schválili vznik Národní sportovní agentury a změnu cizineckého zákona.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 20:40|

Mandátový výbor nedoporučil vydání Roznera kvůli jeho výrokům o táboře v Letech

Mandátový a imunitní výbor ve sněmovně nedoporučil vydání poslance SPD Miloslava Roznera kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech u Písku. Poslanec v minulosti použil slovní spojení „neexistující pseudokoncentrák“, když kritizoval rozhodnutí vlády o vykoupení vepřína v Letech. Plénum sněmovny by o vydání Roznera mohlo jednat příští týden ve středu.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 16:17|

Poslanci podpořili přísnější postihy za týrání zvířat. Žádost o vydání Roznera odložili

Poslanci v úterý pokračovali ve schůzi sněmovny. V úvodu přerušili projednávání žádosti o vydání poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání. Zákonodárci dále podpořili zpřísnění postihů za týrání zvířat nebo novelu, která umožní provoz metra bez řidičů.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 19:47|

Za slova o „pseudokoncentráku“ policie žádá o vydání Roznera ke stíhání. SPD bude proti

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání za výroky o romském táboře v Letech u Písku. Rozner ho označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Mandátový a imunitní výbor se žádostí začne zabývat v úterý. Poslanci SPD chtějí hlasovat proti vydání svého kolegy.
12. 12. 2018Aktualizováno12. 12. 2018, 17:07|

Roznerova slova o Letech musí znovu prověřit policie. Okamurovy výroky trestným činem nebyly

Výroky poslance SPD Miloslava Roznera o romském táboře v Letech u Písku musí znovu prověřit policie. Nařídila to státní zástupkyně z Městského státního zastupitelství v Praze. Naopak rozhodnutí policie odložit trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru podle státní zástupkyně dál platí, jeho výroky nebyly trestným činem. ČT to potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Policie u obou politiků případ odložila v polovině října s tím, že se trestného činu nedopustili.
3. 12. 2018Aktualizováno3. 12. 2018, 16:48|

Výroky Okamury a Roznera o táboře v Letech nejsou trestným činem. Policie případ odložila

Výroky předsedy SPD a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury a jeho stranického kolegy a poslance Miloslava Roznera o romském táboře v Letech u Písku nejsou podle policie trestným činem. Všechna podaná trestní oznámení, včetně toho od pozůstalých obětí tábora, policie odložila. České televizi to potvrdila státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.
16. 10. 2018|

Mamince v Letech umřel tatínek a dítě, řekl Růžička. Podal trestní oznámení na Okamuru s Roznerem

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podal trestní oznámení na místopředsedu sněmovny Tomia Okamuru a poslance Miloslava Roznera (oba SPD). Důvodem jsou jejich výroky o romském táboře v Letech u Písku. Skupina asi deseti pozůstalých po obětech tábora požaduje odškodnění za morální újmu. Oba politici podle nich porušili zákon veřejným popíráním nacistické genocidy Romů.
8. 2. 2018Aktualizováno8. 2. 2018, 17:10|

Poslanci nezvolili Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS. Na NBÚ dohlédne Rozner

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček nebyl v prvním kole zvolen předsedou sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. V tajné volbě získal 85 hlasů, pro zvolení jich bylo potřeba 94. Druhá volba by se mohla uskutečnit v úterý. Kritici poukazují na to, že Ondráček v roce 1989 zasahoval jako policista proti protirežimním demonstracím, komunisté však na Ondráčkovi trvali.
15. 12. 2017Aktualizováno15. 12. 2017, 19:36|
Volby 2017

Komu se nelíbí, že Babiš vlastní média, ať je nečte, poradil Procházka z ANO

„Neviděl jsem žádnou analýzu, že by média, která vlastnil Andrej Babiš, psala v jeho prospěch,“ řekl v předvolební diskuzi České televize kandidát ANO na Karlovarsku Roman Procházka. Komu se nelíbí, že Babiš za médii stojí, ať je nečte, doporučil. Podle komunistické kandidátky z téhož kraje Evy Valjentové taková rada neobstojí, neboť média na veřejnost silně působí.
30. 9. 2017Aktualizováno30. 9. 2017, 02:10|
Volby 2017

Jak na strašidelné domy ve městech? Vyvlastněním i finanční kompenzací za památkovou ochranu

V průzkumu pro ČT se přes 90 % respondentů domnívá, že by měl stát podporovat rekonstrukci památkově chráněných objektů, jako jsou hrady či zámky nebo památkově chráněné vily. Jenže realita je pak jiná: v řadě měst takto památkově chráněné budovy chátrají a úředníci na jejich vlastníky nedosáhnou. Jak tuto situaci změnit, to bylo téma pro deset zástupců politických stran v předvolební debatě ČT.
29. 9. 2017Aktualizováno30. 9. 2017, 01:19|