Poslanci se hádali kvůli vyhošťování cizinců. „Jestli máte problém, pojďte ven!“ vyzval Volný z SPD

UDÁLOSTI: Poslanci se měli zabývat EET, ale zdrželi se zákonem o pobytu cizinců (zdroj: ČT24)

Poslanci hned na začátku pátečního jednání zamítli novelu autorského zákona. Ta přišla ze Senátu, který navrhoval, aby se zmenšil okruh plátců autorských poplatků. Poté se ostře střetli kvůli postupu vyhošťování cizinců. Tématem pátečního jednání Poslanecké sněmovny měly být také vládní změny elektronické evidence tržeb, na ně se však nedostalo.

Sněmovna odmítla snahu Senátu, který chtěl osvobodit od autorských poplatků provozovny, v nichž reprodukovaná hudba tvoří pouze kulisu a není předmětem podnikání. Novelu autorského zákona poslanci schválili v původní vládní verzi, která má usnadnit přístup zdravotně postiženým k literatuře či notovým záznamům. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Rozšíření novely prosadil v horní komoře senátor Ivo Valenta (za Soukromníky), podle něhož se autorské svazy domáhají poplatků i tam, kde to není důvodné. Podle něj lidé nechodí do hospod kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky. Proti se postavilo nejen ministerstvo kultury, ale také 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich je senátní návrh v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU. 

Obhájci senátního návrhu namítali, že novela neokrádá autory, protože jen ruší duplicitní placení autorských poplatků. Například Jakub Michálek (Piráti) v této souvislosti kritizoval „hamižnost“ kolektivních správců autorských práv. Podle Aleny Gajdůškové (ČSSD) a Heleny Válkové (ANO) je ovšem třeba problém řešit systémově. Dosud jsou od poplatků osvobozena zdravotnická zařízení, která hudbu pouští pacientům.

Smích a bouchání do lavic při projevu Volného

Poslanci se také ostře střetli kvůli návrhu na zrušení soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Vystoupení Lubomíra Volného z SPD provázelo dokonce bouchání do lavic.

Projev Lubomíra Volného, který vyvolal smích a pobouření části poslanců (zdroj: ČT24)

Volný prohlásil, že Evropská unie je kafkovský svět, který buduje „supertotalitu“. „Evropská unie je zkáza Evropanů a zkáza Evropy,“ řekl. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ohledně varování poslanců SPD před hrozbou kriminality a terorismu ze strany imigrantů uvedl, že SPD straší lidi, a připomněl, že zatím jediným odsouzeným za terorismus v Česku byl senior Jaromír Balda, sympatizant hnutí Tomia Okamury. Baldu poslal soud nepravomocně do vězení za způsobení nehod dvou osobních vlaků. Podle svých vyjádření chtěl u lidí vyvolat strach z muslimských migrantů. Hamáček uvedl, že Balda konzultoval útoky s pracovnicí SPD.

„Vy jste vytvořili pana Baldu, protože jste ho vyděsili. Vyděsili jste ho reálnou možností, že tady bude spáchán teroristický útok,“ reagoval Volný, přičemž část poslanců začala bouchat do lavic. Jan Birke (ČSSD) na něho pokřikoval, aby „toho už nechal“.

Stenozáznam to zachytil jako výzvu ke konfrontaci. Volný na Birkeho reagoval: „Já jsem jenom tomu vašemu primitivismu a agresivitě nastavil zrcadlo. A jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven! A tam si to můžeme vyřešit.“

Birke se v další debatě za pokřikování z lavice omluvil.

Ve snaze o uklidnění situace si následně vzali poslanci TOP 09 půlhodinovou přestávku na jednání klubu. Někteří zákonodárci mluví o možnosti podnětu mandátovému a imunitnímu výboru.

Sněmovna projednává ve druhém čtení vládní cizineckou novelu, která by mimo jiné dala vládě právo stanovit kvóty pro ekonomické migranty a zavedla by povinné integrační kurzy pro zahraniční pracovníky. Sporný pozměňovací návrh o zrušení soudního přezkumu rozhodnutí o vyhoštění podpořil už dřív bezpečnostní výbor navzdory upozornění ministerstva vnitra, že je protiústavní.

„Bezpečnostní složky musí mít možnost vyhostit cizince, kteří zde nemají co dělat,“ hájil úpravu předseda výboru Radek Koten (SPD). Jan Bartošek (KDU-ČSL) ale poukázal na to, že zákon v minulosti obsahoval stejné ustanovení, Ústavní soud je zrušil. „Zatěžujete Ústavní soud svými nesmysly,“ řekl. Podle Jaroslava Bžocha (ANO) je návratová politika prioritou, nelze ale ohýbat ústavu.

Přístupnější stránky úřadů

Poslanci také schválili návrh nového zákona, podle kterého budou muset úřady a veřejné instituce upravit své internetové stránky tak, aby byly přístupnější lidem se zdravotním postižením nebo seniorům. Poslanci navíc vyzvali kabinet, aby zajistil veřejnou dostupnost všech technických norem kvůli uplatnění principu rovnosti před zákonem a dostupnosti práva.

Sněmovna změkčila předlohu ve směru ke školám. I do budoucna budou muset zajišťovat lepší přístupnost pouze části obsahu svých webových stránek a mobilních aplikací postiženým lidem. Jde zejména o informace, které souvisejí s výkonem veřejné správy. Záporně se dolní komora v souladu s názorem ministerstva vnitra a výboru pro veřejnou správu postavila k úpravě pirátského poslance Ondřeje Profanta, aby své webové stránky se záznamem vysílání měly přístupné pro postižené a seniory také Česká televize a Český rozhlas.

Pokud návrh schválí také Senát a podepíše prezident, český právní řád se přizpůsobí příslušné evropské směrnici. České právo zatím přístupnost internetových stránek a mobilních aplikací celkově neupravuje.

Předloha vymezuje okruh institucí, na něž se povinnost zajištění přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací vztahuje. Upravuje také samotné zajištění jejich přístupnosti, což spočívá v tom, že by měly být vnímatelné, ovladatelné, srozumitelné a stabilní na základě požadavků obsažených v příslušných normách.