Duka reaguje na slova o sexuálním násilí tuzemského kléru. Podal trestní oznámení

Kardinál Dominik Duka podal trestní oznámení na neznámé pachatele sexuálních trestních činů. Reagoval tak na informace o sexuálním násilí páchaném tuzemskými katolickými duchovními, o němž promluvilo několik obětí v pořadu České televize 168 hodin. Po nedávném vatikánském summitu, který se sexuálním skandálům kléru věnoval, přitom Duka celou problematiku spíše bagatelizoval.

Reportér pořadu 168 hodin Jan Novák přinesl v nedělní reportáži výpovědi tří lidí, které v dětství sexuálně zneužili církevní hodnostáři a kteří o své zkušenosti již dříve mluvili v pořadu Českého rozhlasu Plus Vertikála. Kaplan Marek Drábek a soudkyně diecézního soudu Martina Vintrová hovořili s celými desítkami obětí a právě podle Vinterové jich v Česku mohu být až stovky.

Nyní pražská arcidiecéze informuje o trestním oznámení na neznámého pachatele, jež podal kardinál – právě kvůli tomu, aby policie zjistila, zda došlo k činům, o kterých mluvili lidé v Novákově reportáži.

„Pachatelé mohou být potrestáni podle práva České republiky. I z pohledu církevního práva a učení římskokatolické církve se jedná o jednání, které nelze tolerovat, natož skrývat či o něm mlčet,“ uvedl kardinál.

168 hodin: Kněz se nade mnou ukájel, znásilnili mě, popisují oběti. Duka v souvislosti se zneužíváním v církvi mluví o hysterii (zdroj: ČT24)

Odkazuje na statistiky nevládních organizací, podle nichž je v Česku evidováno ročně asi sedm set případů sexuálního zneužívání v celém spektru společnosti. „V katolické církvi v České republice naše zpráva pro římský summit předložila deset případů za třicet let, evidujeme tedy jednoho pachatele za tři roky. Většina z nich byla odsouzena podmíněně, neboť soudy neměly dost podkladů pro nepodmíněné odsouzení,“ říká Duka.

Připomíná ale také případ katolického kněze Adama Stanislava Kuszaje, jehož nevina se prokázala až po osmi letech. „Život takového člověka je v troskách, stejně jako u oběti. Nevytvářejme již oběti ani na jedné, ani na druhé straně,“ podotkl Duka. 

Současně uvedl, že chce prostřednictvím zákonodárců iniciovat novelu trestního zákoníku, která by zakotvila povinnost oznámit trestný čin znásilnění, sexuálního nátlaku a pohlavního zneužití u osob mladších 16 let.

Původně Duka mluvil o promile a hysterii

Debatu o obětech sexuálního násilí kléru akceleroval samotný Vatikán. Předminulý týden se zde konal summit o ochraně nezletilých. Papež František v jeho závěru označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Slíbil, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat, zastane se obětí a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud.

Závazné závěry nebo závěrečný dokument z fóra nevzešly. Papežův mluvčí ale oznámil, že pro městský stát Vatikán budou v brzké době vydána opatření určená k ochraně dětí.

Kardinál Duka po skončení summitu uvedl v italské televizi Sky TG24, že kolem sexuálního zneužívání v církvi jde také trochu o hysterii a že provinilí kněží tvoří „promile“ z celého kléru. „V rozhovoru s italskou televizí Sky jsem skutečně řekl slova o částečné hysterii, která se ovšem týkala způsobu medializace značně problematické kauzy jedné dospělé osoby,“ uvedl nyní Duka v prohlášení. Detailněji se k této kauze nechce vyjadřovat, aby tuto osobu nepoškodil.