Teplo v Česku urychlilo nástup pylové sezony. Alergici se jako první potýkají s lískami a olšemi

Letošní pylová sezona začala už kolem 15. února. České televizi to řekl Ondřej Rybníček z Pylové informační služby. Imunologové to potvrzují: první pacienti letos alergologické ordinace vyhledávali již v polovině února. Kýchání, svědění očí nebo třeba rýma jsou u nemocných nejčastějšími projevy alergie.

Pozor by si podle lékařů měli v těchto dnech dávat lidé alergičtí na pyly lísky a olše. Ty jsou prvními alergeny tradičně. „Letošní brzký nástup alergií souvisí s časným uvolněním pylových zrn z kvetoucích stromů. K tomu dochází právě při vyšších venkovních teplotách a slunečním svitu,“ říká Jitka Petanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pylová sezona podle ní začala o týden až dva dříve než obvykle.

Do ordinací imunologů tak už letos zavítali první pacienti. „V minulém týdnu naši ordinaci navštívilo zhruba padesát lidí, kteří mají potíže. Tito pacienti se většinou s alergií potýkali už v loňském roce,“ popisuje vedoucí lékařka ambulancí Immunia Ivana Štětinová. Brzký začátek pylové sezony prý mnohé z nich překvapil. „Většina z nich problémy tak brzy nečekala, na kontrolu se proto neobjednali včas,“ dodává imunoložka.

Jitka Petanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze však ubezpečila, že léky může v akutních případech předepsat i praktický lékař a některé jsou i volně prodejné. 

Po lísce a olši přijde bříza

Po aktuálních alergenech z pylů lísky a olše budou podle oslovených odborníků brzy následovat kvetoucí břízy. „To je nejvýznamnější jarní pylový alergen. Většinou bříza začíná kvést na přelomu března a dubna,“ říká Ondřej Rybníček z Pylové informační služby.

Pyly ve vzduchu v Česku odborníci monitorují od roku 1992. I když letos začíná pylová sezona docela brzy, není rok 2019 naprostým premiantem. V některých letech začalo nepříjemné období pro alergiky ještě dříve. „Několikrát jsme registrovali začátek pylové sezony lísky a olše už v průběhu ledna, sezona pak ale byla vždy ještě přerušena mrazivým počasím. Znovu se většinou rozběhla až začátkem března,“ uzavírá Ondřej Rybníček.