Vydatný déšť zvedl hladiny Labe a Stěnavy, záplavy ale nehrozí

Hradec Králové - Hladina Labe ve Špindlerově Mlýně začala klesat. Z třetího stupně ohrožení voda opadla na druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Třetí stupeň stále platí na přehradě Labská, ale i tam se hladina vody snižuje. Na třetí stupeň vystoupala hladina Labe i na stanici Vestřev. Druhý stupeň platí na Stěnavě v Meziměstí, řeka však podle vodohospodářů kulminuje. A srážky také ustávají.

„Další srážky už na radaru vidět nejsou. Přes nás přešly a jdou na Liberecko. Budou tam povodňové stupně, ale ne tak výrazné průtoky jako tady nahoře na Labi,“ ujistil vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Vodohospodáři očekávají, že Labe začne ještě stoupat dál na spodnějším toku Labe, ale ne tak výrazně. „Na Labské přehradě jsme otevřeli vodu, aby průtok šel přes přehradu Les Království, a tím se začne zvedat Labe až po Jaroměř a Hradec,“ dodal Petr.

Ve Špindlerově Mlýně se voda v Labi drží v korytě a škody nezpůsobila, řekl ČTK dispečer hasičů. „Zatím všechno naprosto v klidu. Jinak stále prší, čekáme, co nám přiteče z hor,“ dodal hasič před 22:00.

Vydatné deště způsobily druhý povodňový stupeň také na Stěnavě v Meziměstí. Meteorologové tam očekávají stupeň ohrožení v nejbližší době. První stupeň, bdělost, je na téže řece v Otovicích. „Po půlnoci a k ránu v důsledku slábnutí srážek začnou ve zmíněných profilech hladiny toků zvolna klesat,“ uvedli meteorologové v tiskové zprávě.

Boční přítoky Stěnavy v Meziměstí klesají. „Stěnavu sledujeme, s hasiči jsme v pohotovosti. Jsme připraveni odstranit případné naplaveniny. Řešíme včelí úly u řeky, aby je kdyžtak nesmetla voda,“ řekl místostarosta Meziměstí Pavel Hečko.