Smog ustoupil. V Olomouckém, Moravskoslezském i Zlínském kraji už se dýchá lépe

Stav ovzduší v Olomouckém kraji se v noci na čtvrtek zlepšil, a meteorologové proto ráno odvolali v celém kraji smogovou situaci. V Moravskoslezském kraji odvolali regulaci na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku a posléze i Třinecku. Smogová situace tam ale nadále zůstává v platnosti. Ve Zlínském kraji ji meteorologové ve čtvrtek ráno odvolali.

Meteorologové v Moravskoslezském kraji nejprve v noci na čtvrtek odvolali vyhlášenou regulaci pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko a následně dopoledne i smogová situace, která vyhlášení regulace předchází. Na Třinecku je regulace rovněž odvolána, ale smogová situace tam zůstává v platnosti.Podniky tam již nemusí dodržovat regulační opatření. V části kraje zůstává smogová situace, ve zbytku už není v souvislosti s ovzduším žádné upozornění. 

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší byly ráno na Třinecku ještě nad dvojnásobkem mezní hranice, 123 a 119 mikrogramů na metr krychlový. Ve zbytku regionu už se dostaly pod tuto hodnotu. Také podle aktuálních hodinových koncentrací meteorologové situaci v převážné části kraje ráno hodnotili jako uspokojivou či dobrou.

Také stav ovzduší v Olomouckém kraji se v noci na čtvrtek zlepšil, a meteorologové proto ráno odvolali v celém kraji smogovou situaci. Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu ve vzduchu ji vyhlásili v noci na úterý. Na všech měřicích stanicích v Olomouckém kraji již odborníci označují stav za uspokojivý či dobrý, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ovzduší se v kraji začalo pročišťovat již ve středu před polednem.

Podle předpovědi na čtvrtek by se situace mohla dál zlepšovat. „Rozptylové podmínky budou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou, místy kolem hodnoty stanoveného imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové. 

 Aktuální hodnoty koncentrace polétavého prachu v Olomouckém kraji byly ve čtvrtek kolem 7 hodiny ráno jen mírně nad limitem 50 mikrogramů už jen v Bělotíně na Přerovsku a v Hranicích.

Na všech ostatních sledovaných stanicích se dostaly pod tuto hodnotu. Čtyřiadvacetihodinové hodnoty jsou ještě na většině stanic překročeny, ale postupně klesají.

Například v Hranicích, kde byly koncentrace při smogové situaci v kraji nejvyšší, se denní průměr ve středu ráno pohyboval až na trojnásobku limitu, nyní je to 89 mikrogramů na metr krychlový.

V Přerově, kde kvůli smogu jezdila od úterý MHD zdarma, čtyřiadvacetihodinové hodnoty ve čtvrtek ráno klesly na 70 mikrogramů, o 24 hodin dříve to bylo 112 mikrogramů.

Přerov je v Olomouckém kraji zároveň jediné město, které na smogovou situaci zareagovalo rozhodnutím, aby MHD jezdila zdarma. Ve městě se tak děje od prosince 2015. Doplatek za tuto službu jde z rozpočtu města. Denně toto opatření radnici podle dřívějších vyjádření vyjde až na 30 tisíc korun.

Ve Zlínském kraji meteorologové ve čtvrtek ráno smogovou situaci odvolali. Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu platila v regionu od pondělí.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však nadále překračují čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší na všech šesti sledovaných stanicích v kraji imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Pouze na jedné z nich ale více než dvojnásobně, což bylo v minulých dnech běžné na všech sledovaných místech v kraji.

V Kvítkové ulici v centru Zlína dosáhla dnes ve 14:00 denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší hodnoty 79,6 mikrogramu na metr krychlový. V Otrokovicích na Zlínsku činila ve stejný čas 78,1 mikrogramu, v Uherském Hradišti 76,2 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 70,6 mikrogramu, ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku 66,1 mikrogramu a v Kroměříži - Těšnovicích 60,4 mikrogramu. Hodinové koncentrace začaly výrazně klesat v noci na dnešek, nyní se na zmíněných místech pohybují pod imisním limitem, případně jej překračují pouze mírně.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic v regionu překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. 

Recept na smog: nevětrat a nevyjíždět

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Dětem, nemocným a starším lidem doporučují odborníci omezit pobyt venku, sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů. Ve Zlínském kraji naposledy platila smogová situace začátkem loňského března.

Kvalitu ovzduší neovlivňuje jen průmysl, problematická jsou také lokální topeniště. V Moravskoslezském, Olomouckém i Zlínském kraji už několik let funguje projekt dotací na kotle, které mají lidem umožnit obměnit neekologické kotle za šetrnější k životnímu prostředí. V topné sezoně jsou problémy se smogem největší. Vliv na ovzduší má i doprava a na severu republiky také poloha blízko Polska, kde nejsou tak přísné ekologické limity.