Ovzduší v Moravskoslezském kraji se zlepšilo, meteorologové odvolali smogovou situaci

Meteorologové odvolali smogovou situaci vyhlášenou v sobotu v Moravskoslezském kraji pro Ostravsko, Karvinsko, Frýdecko-Místecko a Třinecko. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace se v celém regionu pohybují okolo nebo pod imisním limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové koncentrace meteorologové hodnotí jako dobré či velmi dobré.

Smogovou situaci na Třinecku odvolali meteorologové ještě před půlnocí. Pro další oblasti pak nad nedělním ránem. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace se v regionu ráno pohybovaly v rozpětí od 26 do 52 mikrogramů.

V sobotu byla situace nejhorší na Karvinsku, kde byly ráno celodenní koncentrace na úrovni 122 mikrogramů. Dnes tam je už jen 52 mikrogramů. 

Smogová situace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

Meteorologové v takové situaci doporučují, aby se hlavně nemocní, starší lidé a děti venku fyzicky nenamáhali. Vhodné je rovněž, aby lidé dali přednost městské hromadné dopravě před osobními vozy. 

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.