Méně papírování a více práce s mobily a tablety. Nový policejní prezident chce nalákat nováčky

UDÁLOSTI: Nový policejní prezident představil priority (zdroj: ČT24)

Nový policejní prezident Jan Švejdar chce víc svých lidí v ulicích. Podřízeným by rád zajistil adekvátní platy i technické vybavení. Ve funkci je od začátku prosince a žádné zásadní personální změny zatím neudělal.  Zabývat se Švejdar chce i budoucností Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Jan Švejdar je ve funkci druhý měsíc. Mezi jeho priority patří například to, aby policisté méně papírovali a naopak trávili více času v ulicí. Při řešení přestupků nebo drobných nehod by pak mohli vše pomocí telefonů nebo tabletů zdokumentovat a vyřešit na místě. 

Nově se také  v Jihlavě otevře škola pro dopravní policisty. „Ušetříme čas na přeškolování řadových policistů na dopraváky. Takže nám vyjdou po roce po základní odborné přípravě hotoví,“ upřesnil Švejdar.

 Jedna z výzev, které musí Švejdar čelit, je například nedostatek zaměstnanců. Policii totiž aktuálně chybí víc než dva a půl tisíce lidí a další by mohli od sboru letos odejít. „S těmi lidmi se musí mluvit. Máme v úmyslu vytvořit něco jako věrnostní příspěvek a stabilizační příspěvek,“ uvedl Švejdar. 

Policie
Zdroj: Policejní prezidium ČR

Kromě toho chce policejní prezident společně s ministrem vnitra vyjednat další navýšení platů, a to o jedno až dvě procenta. 

Národní centrála proti organizovanému zločinu se rušit nebude, změny ale jsou možné

Nový policejní prezident se chce zabývat také budoucností Národní centrály proti organizovanému zločinu, která vznikla při reorganizaci policie v roce 2016. Útvar sice rušit nechce, změny v něm ale nevyloučil. Žádné zásadní personální změny od uvedení do funkce zatím neudělal. 

 Jan Švejdar nahradil ve funkci policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který se stal českým velvyslancem na Slovensku.  Předtím Švejdar působil jako šéf policie Pardubického kraje. Do funkce byl uveden prvního prosince loňského roku.