Žádný nátlak, odcházím sám, komentuje Tuhý svůj přechod na Slovensko

Hamáček: Nového policejního prezidenta chci mít do prosince (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Tomáš Tuhý skončí ve funkci po vzájemné dohodě k 31. říjnu, konstatoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Resort pak podle něj vyhlásí nabídkové řízení na post prezidenta. Tuhý se stane velvyslancem na Slovensku. Nového šéfa policie by měl Hamáček rád do prosince. Podle médií se mluví jako o možném nástupci Tuhého především o řediteli pardubické krajské policie Janu Švejdarovi.

Tuhý vyloučil, že by někdo z politiků vyvíjel nátlak, aby odešel. „Odcházím na základě vlastního rozhodnutí,“ uvedl. „Těch pět let nebylo jednoduchých. Samozřejmě to může zanechat i určitou únavu na tom vrcholovém představiteli,“ dodal.

Také Hamáček popřel, že by za odchodem Tuhého stála například kritika reorganizace policie, kdy byly v roce 2016 útvary boje proti korupci a organizovanému zločinu sloučeny pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). Reorganizaci tehdy kritizoval i nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra se ale reorganizace osvědčila. Hamáček doplnil, že s Babišem o změně na postu šéfa policie diskutoval, nic bližšího ale neřekl.

Piráti mluví o trafice

Tuhého dosavadní působení v čele policejního sboru hodnotí pozitivně politické strany a hnutí ve sněmovně. Představitelé stran na tiskových konferencích před jednáním dolní komory uváděli, že se chtějí soustředit na to, kdo a jak bude vybrán jako jeho nástupce. Vnitro na místo vypíše nabídkové řízení.

Podle předsedy bezpečnostního výboru ve sněmovně Radka Kotena (SPD) by mělo být výběrové řízení široké: „Ten uchazeč by měl mít určitě velice dobré komunikační a manažerské schopnosti. Protože jak jsme viděli u odcházejícího policejního prezidenta, tak ten tuto funkci zvládl velice dobře, uměl komunikovat a vlastně i díky tomu dal tomu sboru takto dobré jméno, že vlastně zvýšil důvěru našich občanů v policii.“

Piráti ovšem kritizují Tuhého angažmá v Bratislavě jako typickou politickou trafiku. „Není normální, že posty velvyslanců v zahraničí obsazujeme na základě politických trafik. Že se tam dávají lidé, které je potřeba uklidit,“ uvedl šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. 

Naopak ODS v jeho angažmá problém nevidí: „Lidé, kteří mají zkušenost ve veřejných funkcích a mají zkušenosti ve vládě, tak nepochybně mohou zastávat funkce velvyslanců,“ uvedl předseda strany Petr Fiala. „Pan generál Tuhý je jako policejní prezident člověk s velkou praxí, je to vrcholná manažerská funkce, má vazby do zahraničí,“ dodává šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.  

Poslední velvyslankyní v Bratislavě byla Klausová

Tuhý u policie pracuje 27 let, je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň „tajné“. Kariéru u policie začal na obvodním oddělení ve Městě Albrechticích, které později také vedl. Působil jako ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a dále jako náměstek policejního prezidenta. Policejním prezidentem se stal v dubnu 2014. Je mu 46 let.

„Je potřeba si říct, že Tomáš Tuhý je vysoký policejní funkcionář, který sloužil tomuto státu. Je určitě nositelem mnoha informací a věcí, které ovlivňují bezpečnostní situaci a bezpečnostní prostředí. A já jsem přesvědčený o tom, že je to správný přístup státu, kdy se snaží najít další možnost využití pro takto vysoce postaveného policejního funkcionáře,“ uvedl v Devadesátce ČT24 senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

Podle něj je dobře, že stát využije Tuhého zkušenosti a pro bývalého policejního prezidenta je prý právě diplomacie jednou z takových možností, dodal Červíček. 

Z postu české velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta Václava Klause. Ambasádu dočasně vede jako chargé d'affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

Hodnost: generálporučík
Datum a místo narození: 8. ledna 1972, Město Albrechtice
Vzdělání: Filozofická fakulta Ostravské univerzity, Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Dosavadní funkce: policejní prezident (od dubna 2014)
Kariéra: kariéru u policie zahájil v roce 1991 na obvodním oddělení ve Městě Albrechticích, které později také vedl; zástupce ředitele Okresního ředitelství PČR Jeseník (2002-07), ředitel Okresního ředitelství PČR Bruntál (2007-08), náměstek ředitele Správy Severomoravského kraje PČR (2008), náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje (2009), ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (2010-13), náměstek policejního prezidenta pro vnější službu (duben 2013-únor 2014), první náměstek policejního
prezidenta, dočasně pověřený vedením policie (obojí od 1. března do 12. dubna 2014)
Rodina: Je rozvedený, má tři děti 

Ostatní:

- Tuhý od března do dubna 2014 zastával funkci prvního náměstka policejního prezidenta  poté, co z funkce policejního prezidenta odešel Petr Lessy, byl rovněž pověřený vedením policie. Novým policejním prezidentem se Tuhý stal 12. dubna 2014.

- Mezi své priority zařadil boj s pouliční a drogovou kriminalitou, extremismem nebo násilím na stadionech. Pro účinnější boj s daňovou kriminalitou nechal zřídit speciální jednotku, tzv. Daňovou Kobru, která funguje od června 2014 a bojuje proti daňovým únikům a spolupracuje v něm policie a celní a daňová správa.

- V červnu 2016 Tuhý oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ), pod kterou bude spadat Útvar proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Reformu policie podepsal 15. června 2016 tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O několik dní později řekl vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek v České televizi, že Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Podle Komárka se policie nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Tuhý tvrzení odmítl. Komárek později podal trestní oznámení na Tuhého a Chovance pro podezření ze sabotáže. Tuhý vzápětí podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení na Komárka, kterého vinil z pomluvy.

- NCOZ začala fungovat od srpna 2016, má přes osm stovek policistů a vedle Prahy působí také na dislokovaných pracovištích v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Ostravě. Reforma policie vyvolala roztržku na politické scéně a stala se terčem kritiky státních zástupců. Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policejních útvarů. Podle závěrečné zprávy komise z února 2017 se neprokázalo, že cílem reorganizace bylo odstranit Šlachtu, omezení činnosti policejních útvarů či zabránění vyšetřování některých kauz.

- V září 2017 bylo oznámeno, že se náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár nedopustil kárného provinění, když informoval média o předvolání strůjců policejní reorganizace, tedy Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) sice Komárův postup zkritizoval, ovšem žalobu, kterou podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, zamítl.

- Letos v červnu schválila odchod Tuhého z funkce policejního prezidenta na post velvyslance v Bratislavě vláda v demisi premiéra Andreje Babiše. Tuhý v médiích uvedl, že neplánuje odejít z místa policejního prezidenta předčasně. Mandát mu měl vypršet v dubnu příštího roku.

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes připomněl, že vláda Tuhého navrhla do hodnosti generálporučíka. „I jako poděkování za to, jakou službu odvedl této zemi. To, že jsme šestá nebo sedmá nejbezpečnější země na světě, tak to je i odraz práce policie a jejího prezidenta,“ řekl.

- Tuhý je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné.

- Mluví anglicky, rusky a polsky.

(zdroj: ČTK)

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK