Zneplatnění voleb ve Strakonicích posoudí Ústavní soud. Vítězné hnutí podalo stížnost

Komunálními volbami ve Strakonicích se bude zabývat i Ústavní soud. Stížnost k němu podalo hnutí Strakonická Veřejnost, které sice ve volbách zvítězilo, ale krajský soud rozhodl o zneplatnění výsledku. Podání stížnosti potvrdil České televizi místostarosta Rudolf Oberfalcer (za Strakonickou Veřejnost).

Budou se volby opakovat, nebo nebudou? Občané Strakonic se odpověď dozvědí až od ústavních soudců. Právě oni prověří rozsudek krajského soudu, který strakonické volby v listopadu označil za neplatné. Stížnost k Ústavnímu soudu podalo hnutí Strakonická Veřejnost, které ve volbách získalo většinu hlasů.

Podle starosty a lídra Strakonické Veřejnosti Břetislava Hrdličky volby proběhly řádně a měly by proto platit. Naopak členové některých jiných politických uskupení tvrdí, že neměli k dispozici prostor pro vedení kampaně. V tom jim dal za pravdu i krajský soud.

„V okamžiku, kdy už jsme měli objednanou a písemně potvrzenou reklamu ve zpravodaji, nám ji vedení města zakázalo,“ uvádí lídr sdružení Změna pro Strakonice Karel Janský. Vítězné hnutí si podle něj zabralo městské výlepové plochy pro svou předvolební kampaň. „Oni obsadili celé ulice, na to existuje písemná objednávka a potvrzení,“ tvrdí Janský.

Lídr Strakonické Veřejnosti to ale odmítá. „Nikoho jsme neomezovali. Odstranili jsme asi jenom jedenáct nástěnek u kostela a předtím jsme všechny oslovili. Poslali jsme jim dopis, jestli mají zájem o ty plochy. Máme ho zaevidovaný,“ říká Hrdlička.

Odmítá i tvrzení, že jeho hnutí vyvíjelo nátlak na občany města. „Nejsme žádná mafie. Nikoho jsme nezastrašovali.“ dodává.

S opačným tvrzením vystoupil u krajského soudu majitel soukromé inzertní společnosti Jaroslav Rengl. „My jsme neměli volné kapacity a hnutí Strakonická Veřejnost se jich dožadovalo. Jeden ze zástupců hnutí Strakonická Veřejnost nevybíravým způsobem tropil výstupy ve společnosti Strakotour, která pro nás shromažďovala objednávky,“ prohlásil Rengl v rozhovoru pro Českou televizi.

Pokud Ústavní soud rozhodne, že volby neproběhly řádně, budou se muset uskutečnit znovu. Opakované volby jsou předběžně naplánované na 16. března příštího roku. Pokud soudci uznají volby jako platné, Strakonice povede hnutí Strakonická Veřejnost. V zastupitelstvu by mělo 16 ze 21 mandátů.