„Strana potřebuje nový drajv.“ Gazdík chce na jaře skončit ve funkci předsedy STAN

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík chce skončit v čele hnutí, které podle něj potřebuje nový impulz. Příští týden navrhne širšímu vedení, aby zkrátilo funkční období předsednictva a v dubnu se uskutečnil volební sjezd. Sám se chce více věnovat školství a podílet se na přípravě jeho reformy.

Gazdík tak potvrdil informaci serveru Aktuálně.cz o svém připravovaném odchodu. Na úterním jednání celostátního výboru STAN chce Gazdík navrhnout zkrácení tříletého funkčního období vedení hnutí o rok, takže by se připravovaný dubnový sjezd Starostů stal volebním. Sám se už na předsedu kandidovat nechystá.

„Do budoucna může být STAN jednou z významných politických stran, které se budou dostávat do sněmovny, a cítím, že potřebuje nový drajv v podobě nového předsedy, nových místopředsedů, nového celostátního výboru,“ řekl Gazdík.

Pokud celostátní výbor STAN Gazdíkův návrh na zkrácení funkčního období vedení schválí, budou krajské sněmy hnutí vybírat kandidáty na předsedu. Gazdík řekl, že se k nominacím určitě vyjádří. Je také připraven s novým vedením spolupracovat. Podle Aktuálně.cz je favoritem na nového předsedu nynější první místopředseda hnutí, starosta Kolína a poslanec Vít Rakušan.

  • Petr Gazdík stál v čele hnutí Starostové a nezávislí od jeho vzniku v roce 2009 a společně s TOP 09 stranu následujícího roku přivedl do vlády Petra Nečase. Koncem května 2013 Gazdík prohlásil, že váhá se svou kandidaturou v dalších volbách do Poslanecké sněmovny, což zdůvodnil znechucením ze stavu tehdejší české politiky. Nakonec úspěšně kandidoval a stal se místopředsedou Poslanecké sněmovny. Na volebním sněmu Starostů v březnu 2014 však již funkci neobhajoval a stal se prvním místopředsedou hnutí. „Starostové a nezávislí nemají být kultem jedné osobnosti. Potřebujeme přehodit výhybku,“ zdůvodnil a dodal, že chce předsednický post opustit také z rodinných důvodů, neboť se mu má brzy narodit čtvrté dítě. Již v listopadu 2014 se však musel jako první místopředseda znovu ujmout řízení hnutí, neboť jeho nástupce v čele hnutí Martin Půta obviněný pro podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci, se výkonu funkce předsedy do vyřešení případu vzdal.

Gazdík sám se chce v hnutí do budoucna více věnovat školství, ke kterému má jako učitel blízko. „Spolu s našimi senátory Jiřím Drahošem a Mikulášem Bekem bych rád začal pracovat na reformě, vizi českého školství,“ řekl.

Gazdík vede Starosty od roku 2009 s přestávkou v roce 2014, kdy do čela hnutí nastoupil liberecký hejtman Martin Půta, který se však funkce vzdal kvůli podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci.