Premiér nemůže ovlivňovat dotace mířící k zemědělcům, tvrdí Faltýnek. Iluzorní, reaguje Bartoš

Faltýnek vs. Bartoš: Má premiér vliv na dotace pro zemědělce, nebo ne? (zdroj: ČT24)

První místopředseda hnutí ANO a předseda jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek nechápe, jak může premiér Andrej Babiš (ANO) ovlivňovat rozdělování dotací, když peníze míří hlavně rovnou zemědělcům na hektar půdy. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale považuje za iluzorní, aby rozdělování dotací předseda vlády ovlivňovat nemohl. Na možné oprávněnosti právní analýzy, kterou vypracovala právní služba Evropské komise, se oba politici v Událostech, komentářích neshodli.

Jaroslav Faltýnek ve zkratce uvedl princip toku dotací z EU. „Do České republiky přichází zhruba 30 miliard korun z rozpočtu Evropské unie. 20 miliard jsou takzvané přímé platby, které jsou nárokové a jdou na plochu každému sedlákovi. Zhruba 10 miliard jde na rozvoj venkova, to jsou investice,“ prohlásil.

Obrátil se poté na Bartoše s otázkou, aby mu vysvětlil, jak může v tomto systému premiér ovlivňovat čerpání nárokových dotací na hektar. „Tomu prostě nerozumím, jak může premiér ovlivnit čerpání dotací, když peníze jdou Brusel – platební agentura – hektar/zemědělec,“ vznesl Faltýnek dotaz.

Citace z dokumentu právní služby Evropské komise
Zdroj: ČT24/Respekt.cz

Bartoš ale považuje za nepředstavitelné, že by ministerský předseda vliv na něco takového neměl. „Je iluzorní se domnívat, že premiér České republiky, který šéfuje vládě, ve které sedí kromě tří ministrů ČSSD i ministr pana prezidenta, protože pan Miroslav Toman (ministr zemědělství) není vyloženě kandidát ČSSD, nemá vliv na rozdělování dotací,“ prohlásil Bartoš. Podle něj premiér pomáhá definovat dotační politiku a ekonomický směr země.

Bartoš v pondělí také vyzval ministerstvo zemědělství a další tři úřady, aby důsledně naplňovaly evropské nařízení zakazující střet zájmů u politiků. Ve střetu zájmů je podle něj právě Babiš, když společnost Agrofert, kterou vložil do svěřenských fondů, čerpá zemědělské dotace. České úřady dosud podle Bartoše evropské nařízení, které platí od srpna, porušují.

Bartoš se vedle ministerstva zemědělství obrátil také na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), Národní koordinační orgán a Platební a certifikační orgán, které jsou zodpovědné za rozdělování evropských dotací v zemědělství.

O víkendu uvedli britský list The Guardian, francouzský Le Monde a německý Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zprávu právní služby Evropské komise, že Andrej Babiš čelí podezření ze střetu zájmů a porušení unijních pravidel kvůli Agrofertu.

Podle zahraničních médií tak českým daňovým poplatníkům hrozí, že budou muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (2,1 miliardy korun), které byly Agrofertu vyplaceny v letošním roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale zdůraznila, že text právní služby Evropské komise není oficiální a vracení dotací podle ní nyní nehrozí.