Vracení dotací pro Agrofert nyní nehrozí, tvrdí Schillerová

Události: Vracení dotací nyní nehrozí, tvrdí Schillerová (zdroj: ČT24)

Obecná analýza nové legislativy EU týkající se evropských dotací podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) ukazuje, že svěřenský fond jako záruka nestrannosti premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostačuje a předseda vlády postupoval podle českého práva. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vracení dotací pro Agrofert nyní nehrozí. To samé uvedl po jednání vlády i premiér Babiš, který zopakoval, že kvůli evropským dotacím pro Agrofert není ve střetu zájmů. Analýza ministerstva spravedlnosti se ale podle organizace Transparency International (TI) nevěnuje konkrétní situaci okolo možného Babišova střetu zájmů. Jde podle ní o obecný právní rozbor, který podezření nijak nevyvrací.

O víkendu uvedli britský list The Guardian, francouzský Le Monde a německý Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zprávu právní služby Evropské komise, že Andrej Babiš čelí podezření ze střetu zájmů a porušení unijních pravidel kvůli Agrofertu.

Podle zahraničních médií tak českým daňovým poplatníkům hrozí, že budou muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (2,1 miliardy korun), které byly Agrofertu vyplaceny v letošním roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší.

Podle uniklé zprávy má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Ministryně financí Alena Schillerová ale po ranní schůzce s Andrejem Babišem zdůrazňovala, že text právní služby Evropské komise není oficiální. Setkání se zúčastnil i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).  

Kněžínek uvedl, že právníci nevidí žádný důvod pro změnu současného znění zákona o střetu zájmů, podle kterého Babiš svůj majetek do svěřenského fondu převedl. „Jde-li o řádně fungující svěřenský fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo… správcem svěřenského fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnost,“ uvedl na dotaz, zda je ošetřena i účast Babišovy ženy Moniky v orgánech fondu.

Podle Dostálové požadavek na analýzu vyplynul z podnětu Transparency International (TI) Evropské komisi. „16. října jsme obdrželi dotaz Evropské komise. Udělali jsme screening projektů a na základě těchto věcí jsem požádala ministerstvo spravedlnosti o analýzu střetu zájmů v souladu s českými zákony,“ popsala důvod vzniku posudku.

Z evropského nařízení, které vstoupilo v platnost 2. srpna, podle Dostálové vyplývá střet zájmů osob, které se podílejí na plnění rozpočtu EU. „A tam skutečně i v souladu s českými zákony nevyplývá žádná vazba na premiéra České republiky, protože premiér se nepodílí na žádném schvalování projektů, ani dotací, ani auditu, nebo finančních kontrolách,“ uvedla Dostálová. Je přesvědčena, že neexistuje nic, kvůli čemu by hrozilo vracení dotací. Podle ministryně je třeba počkat, zda Evropská komise „vůbec něco pošle“.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš, kteří s EK o problému komunikují, v pondělí vyzval české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). 

„Těmito dopisy chci přimět české úřady k dodržování evropského finančního nařízení ke střetu zájmů. Doposud tvrdohlavě sdělovaly pirátskému analytickému týmu, že k porušování těchto evropských předpisů nedochází. Věřím, že ve světle všech dostupných analýz a důkazů ukončí tuto nesmyslnou hru,“ napsal Bartoš v tiskovém prohlášení.

Právní služba navrhuje pro Babiše tři řešení

Podle právního posudku, z něhož deník The Guardian cituje, je Babiš v situaci, kterou lze označit za střet zájmů, protože veřejní činitelé a politici by neměli čerpat z unijních fondů, které v posledku kontrolují.

Dokument právní služby připomíná, že v Česku vláda navrhuje státní rozpočet a je odpovědná za jeho naplňování. Částky, které jsou později proplaceny z fondů EU, jsou částí českého rozpočtu.

Podle Babiše není žádný důvod, aby Česko dotace vracelo (zdroj: ČT24)

„Je v první řadě na českých úřadech, aby přijaly odpovídající opatření,“ napsala právní služba. Jednou z možností podle právníků Komise je, že Babiš a jeho rodina přetnou všechny vztahy s firmami, druhou, že firmy přestanou získávat peníze z fondů. Třetí, teoretickou možností je, že se premiér zdrží jakékoliv účasti na rozhodováních, v nichž by mohl být ve střetu zájmů. Třetí variantu ale zpráva pokládá za nedostatečnou.

Úředníci Evropské komise údajně vyšetřují i desítky milionů z dalších dotací udělených Agrofertu od roku 2013. Komise, která dohlíží na přerozdělování peněz zemědělcům a chudším regionům, začala vyšetřovat Agrofert po tvrzení protikorupčních organizací, že mají důkazy o tom, že Babiš je nadále vlastníkem Agrofertu a příjemcem souvisejících výhod, což je v rozporu s českým i unijním právem, podotýká The Guardian.

Právníci Evropské komise podle listů The Guardian a Le Monde zkoumali, zda Babiš porušil předpis z letošního roku týkající se evropských fondů. Jejich právní názor však naznačuje, že Babiš možná byl ve střetu zájmů už jako ministr financí podle starších finančních pravidel EU.

Transparency International tvrdí, že jejich podezření ministerstvo nevyvrací

„Jedná se de facto o obecný právní rozbor toho, zda je možné zákon o střetu zájmů, tedy zejména jeho § 4c, aplikovat na struktury, ve kterých nalezneme majetek vložený do svěřenských fondů,“ uvedla organizace Transparency International. Podnět k Evropské komisi kvůli podezření na možný Babišův střet zájmů podala v září právě ona.

Podle TI analýza v závěru výslovně připouští, že prostřednictvím svěřenského fondu může veřejný funkcionář uplatňovat rozhodující vliv v jiném subjektu v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Organizace se domnívá, že při určitém nastavení vztahů ve svěřenském fondu může rozhodující vliv uplatňovat i obmyšlený či zakladatel, což by však muselo být vždy předmětem zkoumání v každém jednotlivém případě.

Babiš: Chovám se přesně podle zákona

Sám Andrej Babiš v e-mailu zaslaném britskému deníku označil analýzu EU za lži a obvinil protikorupční organizaci Transparency International, která u Evropské komise podala příslušný podnět, z „šíření nesmyslů“.

Že by byl kvůli dotacím Agrofertu ve střetu zájmů, premiér odmítá. „V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě ‚lex Babiš‘ vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ uvedl Babiš.