Hamáček uvedl do funkce nového policejního prezidenta. Personální zemětřesení od Švejdara neočekává

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl v pondělí do úřadu nového policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten je ve funkci od soboty, předtím působil jako šéf pardubické krajské policie. Podle Hamáčka je nový policejní prezident garancí toho, že bude policie při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, kde je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO), postupovat nezávisle. Ministr vnitra také dodal, že neočekává žádné zásadní personální změny.

Švejdar označil za své hlavní priority boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Detailnější plány chce zveřejnit později, až se seznámí se situací na policejním prezidiu. Hamáček k tomu dodal, že Švejdar v dohledné době uspořádá tiskovou konferenci, na které své plány představí.

„Jak jsem měl možnost ho poznat a jaké mám reference, tak je to opravdu profesionál, je to policista, který má pověst rovného chlapa. Takže já jsem přesvědčen, že je garancí toho, že policie bude postupovat nezávisle,“ řekl Hamáček na dotaz, zda je Švejdar zárukou nezávislého vyšetření kauzy Čapí hnízdo.

Ministr také dodal, že na policejním prezidiu neočekává zásadní personální změny. „Já rozhodně nečekám žádné zemětřesení. Pokud si s sebou přivede některé své spolupracovníky nebo některé pracovníky tady vymění, je to na něm,“ dodal Hamáček.

Ve výběrovém řízení byl kromě Švejdara už jen jeden uchazeč

Švejdar zvítězil ve výběrovém řízení, které Hamáček vyhlásil 12. listopadu. O pozici měl zájem také ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže. Výběrové komisi své koncepce představili oba kandidáti ve středu, o den později obdržel doporučení komise Hamáček. Vítěze oznámil v pátek. Hlasování komise bylo podle ministra jednomyslné, neměl důvod její doporučení měnit.

Právě fakt, že se do výběrového řízení přihlásili jen dva uchazeči, však kritizovala opozice. Upozorňovala i na to, že bylo Švejdarovo jméno coby příštího policejního prezidenta zmiňováno dávno před vyhlášením výsledků.

Bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý ve funkci skončil na konci října a přesunul se na post českého velvyslance v Bratislavě. Vyloučil to, že na jeho odchod někdo z politiků vyvíjel nátlak, politický tlak odmítl i Hamáček. Mandát v úřadu policejního prezidenta měl Tuhému vypršet v dubnu příštího roku.