Policii povede Jan Švejdar, rozhodl Hamáček

Policejním prezidentem bude dosavadní ředitel pardubické krajské policie Jan Švejdar. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého vyhodnotila Švejdara nejlépe výběrová komise. Jan Švejdar vyloučil, že by za jeho kandidaturou stál premiér Andrej Babiš, ačkoli připustil, že se s ním několikrát pracovně setkal.

Po rezignaci dosavadního policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který se stal velvyslancem na Slovensku, se o post ucházeli ředitel pardubické krajské policie Jan Švejdar a ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže. Podle Hamáčka „oba kandidáti ve výběrovém řízení uspěli“, rozhodující však bylo hlasování o pořadí kandidátů. Jeho okolnosti však ministr neupřesnil; šlo podle něj o uzavřené jednání, u kterého nebyl.

„Na prvním místě v hlasování komise se umístil plukovník Jan Švejdar,“ konstatoval ministr vnitra s tím, že jej jmenuje policejním prezidentem s platností od soboty, tedy k 1. prosinci. Dodal, že hlasováno bylo jednomyslné. „Pana plukovníka Švejdara pokládám za špičkového profesionála. Je to člověk, který nastupuje do čela policie v situaci, kdy je policie stabilizovaný sbor. Jsem přesvědčen, že bude dobrým policejním prezidentem,“ poznamenal Jan Hamáček.

Sám Jan Švejdar připustil, že se již několikrát „z pohledu pracovního“ setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO), kterého policie od minulého roku trestně stíhá. Odmítl však, že by s tím jeho kandidatura na policejního prezidenta souvisela. „Určitě vás zajímá, jestli mně od premiéra přišla nabídka na tuto funkci, tak odpovídám, že nepřišla,“ ujistil.

Vždy to byl spíše muž v pozadí, nikdy se nedral před kamery. (…) Zřejmě ministr vnitra hledal někoho kompromisního mezi dvěma křídly: na jedné straně bylo křídlo bývalého ministra vnitra Chovance, lidé, kteří stáli za policejní reorganizací, a na druhé straně lidé, kteří reorganizaci odmítali, kolem bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.
Jiří Hynek

Nový policejní prezident připustil, že po nástupu k policii v roce 1987 působil u Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti. „Jako ostatně všichni, byla to nástupní škola. Pro přesnost, aby nevznikly dohady, sdělím, že jsem nebyl přítomen na žádném zákroku proti demonstrantům,“ zdůraznil nastupující policejní prezident.

Za své hlavní priority považuje boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Požádal však o několik týdnů klidu, než „sdělí své priority a další postupy“.

Koaliční poslanec volbu vítá. Podle Stanjury je Švejdar nepřímým podřízeným Babiše

S výběrem nového policejního prezidenta je spokojen místopředseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Zdeněk Ondráček (KSČM). Upozornil, že jako bývalý policista z téhož regionu s Janem Švejdarem v minulosti sloužil. „Pan plukovník Švejdar je dlouholetý policista, za kterým je dlouholetá práce vidět,“ zhodnotil ho nyní jako poslanec.

Přesto má Ondráček výhrady vůči plánům nového policejního prezidenta. Nemyslí si, že by byla policie stabilizovaná, a domnívá se, že pokud se to nezmění, nenastane ani například kýžené zlepšení dopravní situace. „V současné době chybí téměř 2,5 tisíce policistů, na mnoha místech je podstav. (…) Policisté prostě chybí, a pokud je nesežene do služby, tak není koho na silnici postavit,“ uvedl poslanec.

Se Švejdarem se profesně setkal i další místopředseda bezpečnostního výboru – Jiří Mašek z Babišova hnutí ANO, který býval ředitelem královéhradecké záchranky v téže době, kdy byl Švejdar krajským policejním ředitelem. „Je to rovný člověk, aktivní sportovec, zkrátka správný chlap,“ zhodnotil Mašek nového policejního prezidenta.

K tomu, jak by jmenování nového prezidenta mohlo ovlivnit vyšetřování jeho stranického šéfa, se Mašek nechtěl vyjádřit. Zmínil se však o tom, že u policie pracují lidé dobří, průměrní a špatní. „Jde o to, aby průměr v policii se co nejvíce zlepšoval a těch špatných se policie zbavovala,“ uvedl. Zároveň však zdůraznil: „Jako předseda bezpečnostního výboru se snažím, aby byla policie nezávislá, nezasahujeme do živých věcí. To samé dělám jako předseda komise GIBS.“

Předseda bezpečnostního výboru se domnívá, že Švejdar politický tlak nepřipustí. „Jak znám pana Švejdara, za podmínek, že by se cítil pod tlakem, by do funkce nešel,“ soudí. Tím si ale není jist Zbyněk Stanjura z opoziční ODS. Připomněl, že existuje služební podřízenost, jejímž prostřednictvím je Švejdar, byť nepřímo, pod Babišem.

„Policejní prezident je podřízen ministru vnitra a ten je de facto podřízen premiérovi. Pokud máte trestně stíhaného premiéra, vicepremiér a ministr říká, že je to velký problém, tak to dopadá i na funkci policejního prezidenta,“ domnívá se Stanjura.

Pozastavil se i nad okolnostmi, za kterých byl Jan Švejdar vybrán. „Malá účast ve výběrovém řízení a nulová účast v nabídkovém řízení svědčí o tom, že mnozí považovali řízení pouze za formální, že už je rozhodnuto,“ řekl s odkazem na pouhé dva uchazeče o funkci. Připomněl, že se o Švejdarovi jako o možném nástupci Tomáše Tuhého hovořilo předem.

Jan Hamáček na tiskové konferenci: S platností od soboty jmenuji Jana Švejdara policejním prezidentem (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru čeká, až se nový šéf sboru poslancům představí. Předpokládá ale, že pod jeho vedením bude policie nestranná. „Je potřeba nevyvíjet nějaký nátlak na policisty, aby vyšetřovali rychleji nebo aby vyšetřovali jinak. Je to na policistech, na státním zastupitelství,“ uvedl Radek Koten (SPD).

„Probíhají velké diskuse kolem Čapího hnízda a způsobu vyšetřování – já pevně věřím, že pan policejní prezident uhájí nezávislost vyšetřovacích orgánů,“ dodal šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Odbory jsou opatrné. „Že je dobrým policistou, neznamená, že dokáže kvalitně vést.“

Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler jmenování Jana Švejdara opatrně přivítal. Podle šéfa odborů dosavadní pardubický a dříve královéhradecký krajský policejní ředitel „patřil mezi oblíbenější služební funkcionáře,“ a věří proto, „že tento trend bude pokračovat i na pozici policejního prezidenta“.

Pozastavil se však nad tím, že nový policejní prezident jmenoval jako své priority boj s drogami a zlepšení situace v dopravě. „Problematika dopravní situace na ulici, drogová problematika jsou určitě důležitá témata, nicméně policie se potýká s důležitějšími problémy, což je třeba stabilizace policie jako takové. Sice zaznělo, že policie je stabilizována, nicméně myslím si, že tak přesvědčivě stabilizována není,“ míní Drexler. Konkrétně považuje za problém, že od policie odcházejí lidé, kteří slouží více než patnáct let, a „takřka nemáme policisty, kteří slouží 25 plus“.

Odborový předák proto připustil, že by naděje ve Švejdara vkládané mohly být liché. „Kvituji, že nový policejní prezident Švejdar je policista z ulice. Z lidského hlediska je to správná volba. Otázka do budoucna je, jaký bude manažer a jak zvládne policii řídit. Že je někdo dobrým policistou, neznamená, že dokáže tým kvalitně vést. Tím nechci snižovat jeho kvality,“ podotkl.

Tuhého nástupce se hledal od půlky měsíce

Hamáček vyhlásil výběrové řízení na nástupce Tuhého 12. listopadu. Lhůta pro podání přihlášek skončila minulý čtvrtek. V komisi u výběrového řízení zasedli náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, bývalý policejní prezident Jiří Kolář, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek a státní tajemník ministerstva vnitra Jiří Kaucký. 

Složení komise ovšem zpochybnil Zdeněk Drexler. Nelíbí se mu, že v ní neměla zástupce odborová organizace, kterou vede. Ujistil však: „Věřím, že byl výběr transparentní.“

Policejní prezident Jan Švejdar se narodil 21. listopadu 1967, v devatenácti letech nastoupil k tehdejšímu Sboru národní bezpečnosti k Pohotovostnímu pluku VB, poté sloužil na oddělení v Peci pod Sněžkou a na okresním ředitelství v Trutnově.

Od roku 1993 působil ve vedoucích funkcích, dlouho byl velitelem služby kriminální policie a vyšetřování policejní správy Východočeského kraje. Po třinácti letech povýšil a stal se hlavou celorepublikové kriminálky, ale již v dalším roce se vrátil na východočeské ředitelství, kde se stal náměstkem krajského ředitele.

Ve funkci zůstal i poté, co se policie přizpůsobila samosprávnímu krajskému uspořádání a z východočeského ředitelství se stalo královéhradecké krajské ředitelství. Poté, co v roce 2011 odešel tehdejší krajský ředitel, byl Švejdar nejprve pověřen řízením, o rok později byl jmenován novým ředitelem policie v Královéhradeckém kraji. Po dvou letech byl v rámci přesunů krajských ředitelů převelen do Pardubic.

Policejním prezidentem se stal 1. prosince 2018, jmenoval ho tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ve funkci vystřídal Tomáše Tuhého, který se stal velvyslancem na Slovensku. Svou rezignaci a odchod do civilu Švejdar oznámil 16. prosince 2021. Konec u policie komentoval tím, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. O propuštění ze služebního poměru požádal k 31. březnu 2022.

Jan Švejdar
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK