Přestavbu náchodské nemocnice bude řešit soud. Dvěma lidem hrozí až 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval dva lidi kvůli miliardové zakázce na přestavbu náchodské nemocnice. Za zneužití pravomoci a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky jim hrozí až dvanáct let vězení. České televizi to potvrdil žalobce Petr Kouble z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

Podle dřívějších mediálních zjištění je v souvislosti s tendrem obviněný bývalý vedoucí investic Královéhradeckého kraje Emil Kmoníček a externí poradce hejtmana pro investice Lubomír Červinský. Ani jeden už pro úřad nepracuje.

„Obžaloba byla podána na dvě osoby pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě – vždy ve stádiu pokusu,“ řekl státní zástupce Petr Kouble. „Pokud by obžalovaní byli uznáni vinnými, hrozí jim trest v rámci sazby pět až dvanáct let,“ doplnil Kouble.

Policisté původně ukončili vyšetřování už v červenci. Žalobce jim ale spis vrátil k došetření. Na druhý pokus už státní zástupce věc předložil soudu.

Kvůli tendru zasahovali policisté na královéhradeckém hejtmanství v září 2016, a to ještě před otevíráním obálek s nabídkami zájemců o zakázku. Vyšetřovatelé zajistili 15 počítačů, desítku disků a další věci. Policie tehdy zasahovala i doma u tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD).

Kraj po zásahu policie otevírání obálek s nabídkami opakovaně posunul a nové vedení kraje v prosinci 2016 rozhodlo o zrušení tendru. Stavební firmu, která nemocnici přestaví, se podařilo vybrat až v další soutěži.

Přestavba nemocnice za víc než 1,3 miliardy korun je jedním z největších investičních projektů Královehradeckého kraje. Původně se mělo stavět už v roce 2012. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015 a po šestnácti odkladech termínu jej v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil. Do třetí soutěže pak zasáhlo policejní vyšetřování.

Čtvrtou soutěž nakonec vyhrálo sdružení firem Geosan Group a BAK stavební společnost. V soutěži nabídlo nejnižší cenu. Stavba začala v dubnu a běží za plného provozu nemocnice. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.