Náchodská nemocnice je na dně, stěžují si primáři a sestry v dopise

Náchodská nemocnice je v personální i finanční krizi (zdroj: ČT24)

Šestadvacet primářů a vrchních sester náchodské nemocnice napsalo dopis zastupitelům Královéhradeckého kraje, v němž kritizují především neutěšenou personální situaci ústavu a žádají nápravu. Některá oddělení, jako třeba hematologie nebo onkologie, stojí na jediném lékaři, kterým je primář oddělení.

Zmíněná oddělení náchodské nemocnice se nacházejí na pokraji kolapsu. Primáři nemají dosud smluvně ukotvené platy, lékaři zas nedostali žádné smlouvy na noční služby, ačkoli je měli mít podepsané do konce loňského roku. Mnozí z nich mají dokonce už v půlce února vyčerpaný limit přesčasových hodin na celý rok.

Lékaři si v dopise také stěžují na pokračující finanční propad nemocnice. Jsme zklamaní nečinností představitelů kraje po volbách v roce 2016, konstatují signatáři dopisu a vytýkají politikům, že dosud neexistuje žádná krajská koncepce zdravotnictví.

Náchodského onkologa Otakara Kopeckého překvapuje nečinnost krajských správců i zdravotnického holdingu nemocnic, který se podle jeho názoru zmohl pouze na kosmetické změny – účetní úpravy a časté změny ředitelů.