Kvůli dostavbě nemocnice v Náchodě obvinila policie dva lidi

Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila dva lidi kvůli manipulaci s veřejnou zakázkou, která se týkala modernizace a dostavby nemocnice v Náchodě. Jde o bývalého vedoucího investičního odboru Krajského úřadu v Hradci Králové a externího poradce pro investice.

„Náš útvar zahájil trestní stíhání dvou osob, v souvislosti s ovlivňováním průběhu zadávacího řízení na zakázku modernizace a dostavby oblastní nemocnice Náchod, která byla vyhlášená Královéhradeckým krajem,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Policie je viní ze zneužití pravomoci veřejné osoby a z pokusu o ovlivňování veřejné zakázky.

Na úřadě policisté zasahovali loni v září – podle vedení kraje tím narušili transparentnost zadávacího řízení a soutěž na miliardovou přestavbu zdravotnického zařízení v prosinci zrušilo.

Opakované rušení tendru

Loni v prosinci zrušený tendr byl třetí v pořadí. Modernizaci náchodské nemocnice kraj chystá mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po 16 odkladech termínu jej nakonec v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil.

Vedení kraje v prosinci odmítlo, že by další zrušení tendru znamenalo konec projektu. „Už kvůli zaměstnancům nemocnice a obyvatelům z celé spádové oblasti je potřeba co nejdříve začít pracovat na přípravě nového tendru,“ řekl tehdy náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Zadávací dokumentaci chtěl kraj podrobit revizi. „Na revizi začneme pracovat okamžitě, na druhou stranu ji nechceme uspěchat. Naším cílem je vyhlásit zakázku a vysoutěžit dodavatele stavby v roce 2017,“ dodal v prosinci radní pro investice Václav Řehoř (ODS).