Detektivové zasahovali v sídle hradeckého hejtmanství celou noc

Po celou noc pokračoval zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Královéhradeckého kraje. Detektivové odešli až po 20 hodinách. Podle státního zástupce policie zajišťovala podklady – jejich vyhodnocení může trvat řadu měsíců. Zatím nebyl nikdo zadržen ani obviněn. Policejní zásah se týká miliardového tendru na přestavbu nemocnice v Náchodě.

Detektivové ve čtvrtek zasahovali kromě krajského úřadu i na dalších místech, například v sídle Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje či v pražském sídle stavební společnosti Metrostav. Prohledali i rodinný dům hejtmana Lubomíra France (ČSSD) v Hradci Králové.

Na hejtmanství policie během prohlídky kanceláří zajistila asi 15 počítačů, zhruba desítku flash disků, mobilní telefony, disky CD a DVD a různé písemné dokumenty. Podle mluvčí krajského úřadu šlo o nosiče a dokumenty týkající se modernizace náchodské nemocnice.

  • „Prohlídku Policie ČR na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje na základně podnětu z dubna 2015, tedy téměř rok a půl poté, považujeme 14 dnů před volbami přinejmenším za podivnou,“ uvedlo vedení krajské ČSSD. Sociální demokraté v kraji vládnou od roku 2008.

Zkoumání dokumentů potrvá několik měsíců

Státní zástupce už včera uvedl, že policie zajišťovala podklady: „Teď si zajišťujeme podklady pro to, abychom si mohli vyhodnotit to, zda se tam jedná o podezření z trestného činu, popřípadě jakého, jestli je tam trestní odpovědnost konkrétních osob.“ Podle něj může vyhodnocování materiálů trvat několik měsíců.

„Detektivové se zajímají o dřívější mailovou komunikaci vedoucích odborů zdravotnictví a investic, ale také čtyř politiků kraje: hejtmana France a tří dalších sociálních demokratů, radních Josefa Táborského, Jany Třešňákové, která má na starosti zdravotnictví, a také Josefa Dvořáka, který se stará o majetek kraje,“ informoval reportér ČT Vlastimil Weiner. Všechna čtyři jména později potvrdil i hejtman Franc.

Náchodskou nemocnici se kraj snaží opravit už čtyři roky (zdroj: ČT24)

Největší zakázka v historii kraje se rušila opakovaně

Rekonstrukce náchodské nemocnice představuje největší investiční zakázku v historii kraje a zároveň jednu z programových priorit krajské koalice sociálních demokratů a komunistů. Jenomže zadání tendru dlouhodobě vázne a tato koalice se stěží dočká otevírání obálek s nabídkami. 

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Po zrušení prvního tendru přišel kraj o evropské dotace

První tendr na opravu náchodské nemocnice odsouhlasili krajští zastupitelé v březnu roku 2012. Projekt počítal se stavbou čtyř nových budov, ve kterých mělo být několik operačních sálů, téměř dvě desítky specializovaných vyšetřoven a pracovišť a také přes 180 lůžek pro pacienty. Počítalo se s tím, že stavební práce za více než miliardu korun začnou na podzim.

Do tendru se přihlásilo celkem sedm firem, jenomže společnost CGM Czech si stěžovala k antimonopolnímu úřadu na moc přísné kvalifikační podmínky. Uchazeč za sebou musel mít například tři stavby po 800 milionech, z toho dvě s operačními sály za 60 milionů. ÚOHS proto v srpnu tendr pozastavil a zakázku zkoumal – nakonec ale v listopadu téhož roku pozastavení tendru zase zrušil.

Počátkem roku 2013 vyřadil Královéhradecký kraj hned pět firem ze sedmi – podle něj nesplnily všechny kvalifikační požadavky. O několik týdnů později sice kraj vyřazení pěti firem zrušil, jenže následně těch samých pět firem z tendru znovu vyloučil. Nové vyřazení kraj doprovodil výrazně obsáhlejším zdůvodněním a v březnu odmítl i námitky vyřazených firem.

V tendru tak pokračovaly jen dva uchazeči: firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy byly společnosti Metrostav a Hochtief.

obrázek
Zdroj: ČT24

V květnu 2013 pak kraj poprvé tendr zrušil, zdůvodňoval to nejistým financování projektu z evropských fondů i napjatými termíny. Kvůli tomu se kraj vzdal evropské dotace ve výši 400 milionů korun. Ta měla putovat z Regionálního operačního programu Severovýchod - jenomže se kraj nedohodl s ministerstverm financí na placení pokut za chyby v tomto operačním programu.  

„Nemáme tak zásadní právní jistotu, zda a kdy budou tyto korekce uhrazeny a zda takový postup umožní financovat dostavbu nejen náchodské nemocnice,“ uvedl tehdy hejtman Franc. Opozice ovšem zrušení tendru kritizovala, vedení kraje za to prý neslo politickou odpovědnost.  

Druhý tendr kraj zrušil kvůli projektové dokumentaci

Prakticky vzápětí pak kraj oznámil, že s přestavbou náchodské nemocnice začne, projekt ovšem musel financovat z vlastních zdrojů a úvěrů, na evropské peníze už dosáhnout nemohl. V červnu 2013 schválili zastupitelé soutěž na první část stavby, což byla rekonstrukce sítí za asi 70 milionů korun. Ve druhé etapě měla následovat samotná přestavba nemocnice za odhadovaných 800 milionů korun bez DPH.

Nultá etapa rekonstrukce začala podle plánů v březnu 2014, podle kraje se počítalo se zahájením hlavní etapy stavebních prací na podzim roku 2015. Samotnou soutěž na modernizaci nemocnice vypsal Královéhradecký kraj v červenci 2015, odhadovaná cena byla 1,19 miliardy korun bez DPH, oproti předpokladům tak stoupla o skoro 300 milionů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezitím se neustále posouval termín pro odevzdání nabídek, v prosinci 2015 ho kraj odsunul už po dvanácté. Jenže v únoru 2016 znovu dochází ke zrušení tendru: tentokrát kvůli velkému množství chyb v projektové dokumentaci.

Kraj totiž dostal za sedm měsíců od vypsání tendru 995 dotazů, které se z velké části týkaly soupisů prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny. „Při tak velké zakázce jsou dotazy naprosto běžnou praxí, a proto jsme ke zrušení tendru nepřistoupili dříve. Tisíc dotazů je ale již opravdu mnoho. Proto jsme na dokumentaci nechali zpracovat nezávislý posudek, který její nedostatečnost potvrdil,“ konstatoval v únoru hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Do třetice… tentokrát je maximální cena 1,3 miliardy bez daně

Do třetice schválili krajští zastupitelé vypsání tendru koncem letošním května. Maximální cena byla omezena na 1,3 miliardy bez DPH. Znovu tedy byla asi o 200 milionů vyšší než při předchozí zakázce. Kraj se ale zatím nedozvěděl, za kolik by jednotlivé firmy nemocnici opravily, kvůli policejnímu zásahu v sídle hejtmanství se posunulo otevírání obálek s nabídkami. Nový termín je stanoven na 14. října. Jenže to už bude po volbách do krajského zastupitelstva – případná nová koalice ve vedení kraje může tendr znovu zpozdit nebo teoreticky úplně zrušit.