Antimonopolní úřad zastavil obří tendr na dostavbu náchodské nemocnice

Náchod – Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr Královéhradeckého kraje na modernizaci a dostavbu Oblastní nemocnice v Náchodě. Kraj tak nemůže v soutěži pokračovat. Zakázkou se úřad zabývá na návrh společnosti CGM Czech, která si stěžovala na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky. Že je zadání soutěže diskriminační a zvýhodňuje velké firmy si stěžoval také senátor Vladimír Dryml a stavební expert Jan Tomek z Malých Svatoňovic. O miliardovou zakázku se uchází sedm subjektů, cenové nabídky ale ještě nepodaly.

„Důvodem vydání opatření bylo to, aby uchazečům o zakázku nevznikaly zbytečné náklady v souvislosti s vypracováním nabídek,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Předběžné opatření podle něj platí do doby nabytí právní moci rozhodnutí ve věci, nebo dokud ho úřad nezruší.   

Kraj věří, že ÚOHS předběžné opatření brzy zruší a soutěž bude pokračovat. „ÚOHS tímto krokem reagoval na námitky uchazečů. Z pohledu úřadu bylo potřeba doplnit projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení, aby mohl kvalifikovaně zhodnotit předmět zakázky. Kraj všechny potřebné podklady zaslal již v úterý, a proto očekáváme, že předběžné opatření bude v nejbližší době zrušeno,“ uvedl mluvčí hradeckého hejtmanství Imrich Dioszegi. 

Do tendru se v červenci přihlásily firmy OHL ŽS, Průmstav, BAK, VCES a Skanska. Zakázku chce získat i Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, a také Sdružení Náchod, v němž figurují firmy Geosan a Strabag. Cenovou nabídku budou moci podat ty subjekty, které splní kvalifikační kritéria. Splnit zadání je obtížné - uchazeč musí mít za sebou například tři stavby po 800 milionech, z toho dvě s operačními sály za 60 milionů.

Stavba by mohla začít letos na podzim a hotová by podle zadávacích podmínek měla být za 27 měsíců. Předmětem zakázky jsou stavební práce a dodávky techniky pro operační sály - počítá se s vybudováním čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty.

Zakázku provází ostrá kritika 

ODS projekt kritizuje s tím, že dostavba nemocnice je megalomanský nesmysl, že už jedna fakultní nemocnice v kraji stojí a proč stavět druhou. Navíc kraj nemá zajištěné peníze. Vzal si sice na šest let úvěr na 600 milionů korun, má evropskou dotaci na 125 milionů, ale to nestačí. Podle ČSSD je však nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje. Pochybnosti a spekulace vyvolává i ten fakt, že Centrum evropského projektování, servisní firmu kraje, která zadání připravila, vede ředitelka Klára Dostálová. Ta je dcerou vysokého manažera Hochtiefu Viléma Tvrdíka. Hochtief se soutěže účastní v konsorciu s Metrostavem.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)