Vláda ustála hlasování o nedůvěře. „Grilování“ trvalo sedm hodin

Poslanci v pátek od 9:00 řešili podnět šesti opozičních stran k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Vláda ale nakonec hlasování ustála, ruku pro návrh zvedlo jen 92 poslanců, potřeba přitom bylo 101 hlasů. Komunisté i ČSSD dopředu avizovali, že vládu podrží. Opozice vyvolala hlasování kvůli novému vývoji v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš však označil informace médií o svém synovi za lži, předseda ODS Petr Fiala zase mluvil o tom, že premiérskou funkci je třeba chránit před premiérem samotným.

On-line přenos

Hlasování o nedůvěře vládě

  • 21:30

    On-line přenos v tuto chvíli ukončujeme, děkujeme za pozornost.

  • 21:25

    "Hodnocení vlády do jisté míry bude dáno ani ne tak počítáním toho, co z agendy splnila, ale jaký je pocit veřejnosti, jestli se jí daří dobře. Myslím, že dnes převládá pocit, že se veřejnost má lépe než v předchozím období. Je to možná i jeden z důvodů, proč část veřejnosti dění kolem Babiše vůbec nezajímá, nevěnuje mu pozornost. Myslím, že vnímání v české společnosti je takové, že vláda je svým způsobem úspěšná, protože se daří každému z nás relativně dobře," poznamenal politolog Charvát.

  • 21:01

    Opozice je velmi rozdrobená, a to posiluje Andreje Babiše, souhlasí politolog Brunclík.

Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo všech 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Babišův kabinet naopak podpořilo 90 poslanců z ANO a z KSČM, která vládu toleruje. Tři zákonodárci těchto uskupení byli omluveni. Všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo před hlasováním jednací sál, další dva byli omluveni.

Premiér Andrej Babiš ve svém vystoupení označil informace z posledních dnů o jeho zmizelém synovi za lži, které měly od počátku za cíl pád vlády. Dva novináři, kteří natočili reportáž o jeho synovi, podle něj lhali a ublížili jeho rodině. Babiš tvrdí, že ho novináři naháněli jako lovnou zvěř, zločince a jako člověka, který nechal unést svého syna.

„Nedobrovolné držení – to fakt někdo myslí vážně? Doufám, že dnes už všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě, kde navíc poznal svou přítelkyni. I to je asi pro někoho problém. Přítelkyni, se kterou je momentálně zasnoubený, a já jsem tomu strašně rád,“ prohlásil premiér na schůzi sněmovny a dodal: „Takže zmizelý syn? Lež! Nedobrovolné držení? Taky lež! Jenže tyhle lži to celé udělaly. A tyhle lži měly od začátku jasný cíl – pád vlády.“

Kdo uvěří, že šlo o nevinnou náhodu, že se syn předsedy vlády odjel rekreovat naKrym v doprovodu ruského občana, že nikdo vhodnější nebyl?
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Podle předsedy ODS Petra Fialy hlasování není klasickým pokusem o vyslovení nedůvěry vládě. „Je to hlasování o ústavní pozici předsedy vlády,“ uvedl s tím, že nejde o sympatie či antipatie vůči někomu, ale o ochranu ústavní funkce premiéra. „Věci dospěly tak daleko, že je třeba ochránit post předsedy vlády, v tomto případě před ním samotným,“ konstatoval.

„Budeme hlasovat o tom, jestli tento fantastický střet zájmů považujeme za tolerovatelnou výbavu předsedy vlády,“ uvedl Fiala. Poukázal mimo jiné na to, že Babiš může jako premiér ovlivňovat vyšetřování. 

Vytrvání v boji, absence etiky a zdravý rozum

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po jednání klubu řekl, že poslanci hnutí vyjádřili premiérovi jednoznačnou podporu. Vyzvali ho také, aby podle Faltýnkových slov „dál bojoval a dál úspěšně vládnul“. „Vidět dnes individua typu Kalouska, jak na náměstí řeční o morálce, demokracii a ústavnosti, je podobný zážitek jako sledovat sňatkového podvodníka hovořit o lásce,“ kritizoval Faltýnek. „Minulá vláda i ta stávající dokázala, že lze snižovat daně a současně je lépe vybírat. A to se vám, pane předsedo (Kalousku), prostřednictvím pana předsedajícího, nikdy nepodařilo.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se pozastavil nad tím, že vládu „kvartál od kvartálu provázejí čím dál horší skandály“. „V čele vlády by měl stát etický, morální a slušný člověk, který má kredit i před svými politickými oponenty. Takového člověka v čele vlády nevidím,“ prohlásil.

„Je nejvyšší čas, aby tento stát sloužil občanům, nikoli naopak. V ovzduší, kde stát neslouží, ale arogantně panuje, se společnosti dýchá jen s velkými obtížemi, natož aby skutečně rostla a prospívala. Tato nová politická nekultura, které jsme svědky, a často i vulgarita a chování ústavních činitelů shazují důvěru lidí, ale také vytvářejí nové rány v reputaci naší země,“ upozorňoval šéf Pirátů. 

Šéf SPD Tomio Okamura považuje hlasování o nedůvěře vládě mimo jiné za „pokus o převrat, který se bruselským globalistům zčásti povedl na Slovensku“. Nicméně poslanci jeho hnutí vládu nepodpoří, protože součástí kabinetu je také ČSSD. „Velká část současného vedení ČSSD jsou lidé zasažení neomarxistickou ideologií, kteří ve jménu ‚dobra‘ chtějí kácet les hlava nehlava navzdory lidem, demokracii, zdravému rozumu.“ SPD podle něj neusiluje o místa ve vládě, ale chce prosadit svůj program.

Naopak hnutí ANO je podle něj do určité míry strana pragmatická, která je ochotna přejímat dobré názory: „Podívejme se například, jak hnutí ANO přejalo od SPD některé názory na migraci,“ dodal Okamura. 

Studio 6: Shrnutí posledních událostí kolem kauzy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Předseda komunistů Vojtěch Filip sám sebe označil člověka vyznávajícího filozofii dialektického materialismu a historický materialismus. „A já si ověřuji. Nenechám ze sebe dělat idiota, když mi budou něco média předkládat. V ověření vidím, že jde o mediální kauzu, nikoli o to, abychom se bavili, jestli vláda funguje, nebo nefunguje,“ prohlásil ve sněmovně. KSČM podle něj nebude přispívat k destabilizaci země.

Otázka racionality

Při posledních výjezdech a setkáních se zahraničními politiky, novináři, korespondenty, zjišťuju všude zděšení z toho, co se u nás děje. Nechápou, jak mohou takové okolnosti u nás panovat.
Karel Schwarzenberg

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček vyslovil pochopení pro rozhořčení a obavy části veřejnosti. „Čemu se mi ale nechce věřit, je zuřivost a urputnost opozice. TGM říkal, že rozčilení není program,“ poznamenal. Racionální je podle něj nechat orgány v trestním řízení dále pracovat. Dokud on bude ministrem vnitra, bude prý policii maximálně podporovat, „aby se všechny kauzy a otazníky vyřešily a nebude se cítit pod politickým nátlakem“. Vládní projekt považuje za úspěšný.

„Slovenský model, kdy došlo k dohodě a do čela vlády se na stejném půdorysu postavil někdo jiný, by tu zátěž z té vlády sejmul. Nicméně všichni víme, jaká je pozice hnutí ANO, které rozhoduje o tom, koho vyšle do čela vlády, a samozřejmě známe i postoj pana prezidenta. Vzhledem k tomu, že opozice nemá vizi, jak dál, tak ten dnešek je do jisté míry divadlo,“ prohlásil předseda ČSSD.

Pavel Bělobrádek, předseda lidovců, Hamáčkova slova o iracionalitě opozice odmítl. „Hovořit o racionalitě se neslučuje s tím hovořit o cynismu. Že tady nejsou žádné hodnoty, žádná pravidla, že tady není nic než jenom pragmatismus,“ zdůraznil. Připomněl, že sám premiér dříve říkal, že si lze v Česku objednat politickou kauzu. „Tudíž se nedá vyloučit, že bude ovlivňován i tento proces. Nejčistší řešení je, aby člen vlády, který je obviněn ze závažného trestného činu, ve vládě nebyl do doby, než se situace vyřeší,“ prohlásil Bělobrádek ve sněmovně.

„Respektujeme i to, kdo vyhrál volby. Ale to přece neznamená, že předsedou vlády může být jenom jediný člověk a nikdo jiný, že všichni ostatní v té straně nebo i neoilumináti jsou lůzři, kteří neumějí anglicky,“ dodal šéf lidovců. 

Nemám důvod odstupovat. Musíte mě buď odvolat, nebo mě zkuste porazit ve svobodných demokratických volbách. Jinak než na základě vůle občanů se mě prostě nezbavíte.
Andrej Babiš
premiér

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek přirovnal příběh kolem premiéra Babiše ke gangsterce. Podle něj nebyl za poslední čtvrtstoletí žádný člen vlády „v tak obludném konfliktu zájmů“. Kriticky se vyjádřil na adresu poslanců ČSSD a k jejich plánu při hlasování opustit sál. „Je v souladu s vaším svědomím uprchnout do kanceláří či do bufetu?“ oslovil je na plénu. Podle jeho představ by měli překonat strach a v souladu se svým svědomím hlasovat s opozicí proti kabinetu v čele s trestně stíhaným premiérem, který ovlivňuje své vyšetřování.

Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský se domnívá, že by „republika mohla fungovat mnohem lépe, kdyby se vláda nezmítala v problémech svého předsedy“. Kritizoval vládu a ANO za konkrétní kroky v zemědělství, školství, výstavbě dopravní infrastruktury, přípravě důchodové reformy a přístupu k lidem v dluhové pasti. „Vláda ve stěžejních momentech nefunguje,“ poznamenal.

Schůzi svolalo šest opozičních stran

Podnětem ke schůzi k návrhu o vyslovení nedůvěry vládě byla reportáž Televize Seznam s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu anektovaném Ruskem.

Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.