Stovky domácností jsou stále bez proudu. Následky vichřice trápí hlavně severovýchod Česka

Kvůli následkům silného větru, který zasáhl republiku v pondělí a úterý, bylo ve středu ráno bez proudu ještě asi 400 domácností. Potvrdila to mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Problémy se postupně daří odstraňovat, přetrvávají hlavně na východě Čech, severu Moravy a ve Zlínském kraji.

Energetici v Pardubickém kraji opravují poslední závady na rozvodech elektrického proudu. Zbývající poruchy jsou na Chrudimsku u Boru u Skutče a na Orlickoústecku u Řetové a Vysokého Mýta. „Předpokládáme, že během dnešního dopoledne poruchy na vedeních vysokého napětí odstraníme. Na nízkém napětí se mohou ještě objevovat, hlavně po příjezdu chalupářů na svá víkendová sídla,“ uvedla Lapáčková Beránková. V Královéhradeckém kraji je závada v oblasti Rychnova nad Kněžnou.

V Moravskoslezském kraji zůstává bez elektrického proudu více než 100 domácností, hlavně na Bruntálsku. „V současné době evidujeme poslední dvě poruchy na vysokém napětí. Což znamená bez proudu asi stovku domácností. Navíc řešíme i poslední poruchy na nízkém napětí v odlehlých lokalitách, což jsou další desítky odběratelů,“ řekl mluvčí ČEZu Vladislav Sobol. Dodal, že dodávky elektřiny budou ještě dnes obnoveny na všech místech.

Ve Zlínském kraji už proud nejde jen desítkám domů. „Zbývá poslední porucha na vysokém napětí směrem na Pustevny. V horských oblastech se mohou občas objevit poruchy na nízkém napětí, jde však už jen o desítky lidí,“ řekl Sobol. Společnost E.ON opravila poruchy na vedení vysokého napětí v úterý. „Dnes zbývají jen poruchy na vedení nízkého napětí, nejvíce je jich na Otrokovicku, asi 80,“ uvedla ve středu mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Energetici jsou podle ní v terénu a poslední poruchy odstraňují.

Vítr zasáhl v pondělí a úterý téměř celé území České republiky. Lámal hlavně stromy a větve, na několika místech poškodil střechy. V úterý ráno bylo bez proudu až 60 tisíc domácností. Klienti už pojišťovnám nahlásili stovky událostí, škoda přesahuje deset milionů korun a pravděpodobně ještě poroste.

Meteorologové naměřili nejsilnější nárazy větru na Sněžce, kde vítr foukal rychlostí 178 kilometrů v hodině. Mimo horské polohy naměřila nejsilnější náraz větru stanice Holešov, a to 107 kilometrů v hodině.