Silný vítr strhával střechy, lámal stromy, převracel auta. Bez proudu zůstávají stovky domácností

Události: Česko se potýkalo se silným větrem (zdroj: ČT24)

Téměř celé území České republiky zasáhl v noci z pondělí na úterý silný vítr. Lámal hlavně stromy a větve, na několika místech poškodil střechy. Popadané stromy přerušily provoz na několika železničních tratích a problémy byly i na silnicích. Vichřice však především poškodila elektrické vedení. Bez proudu bylo ráno kolem 60 tisíc domácností. Večer hlásila společnost ČEZ přes 5 tisíc domácností bez elektřiny a E.ON několik stovek. Hasiči od pondělního večera zasahovali na stovkách míst.

Nejsilnější nárazy větru meteorologové naměřili v noci na Sněžce, kde vítr foukal rychlostí 178 kilometrů v hodině, a měl tak sílu orkánu. Mimo horské polohy naměřila nejsilnější náraz větru stanice Holešov, a to 107 kilometrů v hodině, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

Silný vítr v noci a po celé úterý zaměstnával energetiky. Ráno bylo bez proudu kolem 30 tisíc domácností, kterým dodává elektřinu společnost ČEZ. Poruchy se postupně daří odstraňovat, kolem 20. hodiny bylo bez elektřiny ještě přes pět tisíc domácností a ČEZ evidoval dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí.

„V terénu jsme nyní převážně v okresech Olomouc, Ústí nad Orlicí a Svitavy,“ uvedla v úterý večer regionální mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková. Během odpoledne se podle ní podařilo opravit většinu poruch na vedení vysokého napětí ve středních i severních Čechách. „Velmi jsme pokročili také v Pardubickém kraji a i na Šumpersku se situace stabilizovala a zde již řešíme poruchy na vedení nízkého napětí,“ dodala.

Pád stromu na dům v Suchém na Blanensku zachytil iReportér Jakub Dosedla (zdroj: ČT24)

Kolem 30 tisíc domácností bez elektřiny evidovala v úterý ráno distribuční společnost E.ON. Do odpoledne se ale podařilo většinu poruch opravit, takže bez proudu je už jen několik stovek domácností, sdělila po sedmnácté hodině mluvčí společnosti Martina Slavíková. Nejhorší situace podle ní dnes byla ve Zlínském kraji, konkrétně na Otrokovicku, Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Zlínsku.

Popadané stromy nebo uvolněné střechy

Kromě energetiků vítr přidělal práci také hasičům, kteří zasahovali u stovek případů. „Nejčastěji se jednalo o pády stromů na vozovky a železniční tratě nebo nebezpečné uvolnění střešních krytin,“ uvedla mluvčí hasičů Michaela Franclová.

Popadané stromy také přerušily provoz na několika úsecích železnice. Kolem poledne vlaky nejezdily na tratích Frýdlant v Čechách – Černousy, Svitavy–Polička a Mosty u Jablunkova – Návsí. Časně ráno bylo zablokovaných tratí mnohem více, hasiči ale už stromy z kolejí odstranili a provoz se podařilo obnovit. 

Do jednoho ze spadlých stromů najel v úterý odpoledne osobní vlak u Týniště na Kutnohorsku. Nehoda se obešla bez zranění. Podle mluvčího krajských hasičů Ladislava Holomčíka musel být zastaven provoz na trati mezi Malešovem a Zručí nad Sázavou.

Pádům stromů se nevyhnuly ani silnice. Hasiči ale zasahovali také u převrácených vozidel, třeba u Kratonoh vítr převrátil vlek nákladního auta a silnice na Prahu byla více než dvě hodiny uzavřena.

Strom spadlý na budovu v Chotěboři
Zdroj: ČT24/Blanka Poulová

Na osobní auto spadl strom v Brumově-Bylnici na Zlínsku. Řidiče museli ošetřit záchranáři. Na Brněnsku narazil do spadlého stromu motorkář, který skončil v nemocnici.

Hasiči v Pardubickém kraji museli od pondělních 19:00 do úterních 13:00 hodin zasahovat na více než 300 místech. Nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Bez elektřiny bylo v regionu asi 12 tisíc domácností, odpoledne jich ubylo. Rychlost větru dosahovala v nárazech až 90 kilometrů v hodině. Vítr v noci znovu poškodil zámecký park ve Slatiňanech na Chrudimsku. Škody utrpěl již při větrném počasí před týdnem, předtím i na konci září. Vloni park poškodila vichřice Herwart. 

I v nižších polohách výrazně fouká, zejména na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině v průměru kolem 13 metrů za sekundu.
Pavel Borovička
meteorolog ČT

Na Vysočině vyvracel vítr stromy, někde poškodil také střechy. Hasiči od pondělního podvečera do úterního dopoledne zasahovali u více než 200 událostí, nejčastěji na Havlíčkobrodsku. Nikdo nebyl zraněn. Nejsilnější nárazy větru, až 129 kilometrů v hodině, zaznamenali meteorologové v noci na úterý na stanici Svratouch na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje.

Také hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli v noci k popadaným stromům na silnicích a poškozeným střechám. Od pondělních 23:00 do úterních 7:00 evidovali kvůli počasí zhruba 50 výjezdů, další události hlásili lidé i během rána.

I v Moravskoslezském kraji se hasiči vypořádávali s popadanými stromy a polámanými větvemi. Nejhorší byla situace na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. Od půlnoci až do rána vyjížděli hasiči likvidovat následky počasí téměř padesátkrát.  

iReportérka Věra Potměšilová: Na Šumpersku ani odpoledne vítr neustává (zdroj: ČT24)

Kvůli obdobným problémům vyjížděli také hasiči v Olomouckém kraji, kteří k úterní 17. hodině evidovali na 180 výjezdů. Podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka zasahovali ve všech pěti okresech kraje.

Uvolněné plechy nebo stržené střešní krytiny odstraňovali hasiči například v Prostějově, ale i v Šumperku, Jeseníku nebo v Olomouci. Například v olomoucké Einsteinově ulici zajišťovali uvolněnou krytinu, která ohrožovala chodce na chodníku, a ve Wolfově ulici utrženou plechovou střechu hrozící pádem.

Česko bičoval silný vítr, lámal stromy, ničil střechy (zdroj: ČT24)

V Brně kvůli větru byly uzavřeny všechny hřbitovy. Informoval o tom magistrát města s výzvou, aby v předdušičkovém období lidé počkali s návštěvou hřbitovů do zlepšení povětrnostních podmínek. Minulý týden starší ženu na Ústředním hřbitově v Brně vážně zranila odlomená větev ze stromu.

Pojišťovny: Silný vítr způsobil škody za více než deset milionů korun

Škody začaly sčítat také pojišťovny. Silný vítr způsobil jejich klientům stovky škod, které v úterý odpoledne přesahovaly deset milionů korun. Především šlo o poškozené střechy. Případy budou podle zástupců pojišťoven ještě přibývat. 

„Klienti zatím nahlásili 150 škod za zhruba 4,5 milionu korun. Počet škod v tuto chvíli samozřejmě není konečný, očekáváme, že lidé budou škody postupně nahlašovat. Uvidíme, jaká čísla budou po víkendu,“ řekla v úterý mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. S ohledem na příznivou předpověď počasí řada lidí podle ní ještě pojede na chaty a chalupy a právě až tam budou zjišťovat, zda vítr napáchal škody na jejich rekreačních objektech.

Pojišťovně Kooperativa klienti zatím nahlásili 90 škod za celkem čtyři miliony korun. „Nejvíce škod nám hlásí na Vysočině, v Libereckém a Olomouckém kraji. Vítr nejčastěji ničil střechy nebo různé přístřešky. Jeden klient nám například hlásil, že vichřice odnesla dřevěný přístřešek a plot,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. 

U pojištění vozidel registruje pojišťovna tři škody za dohromady 200 tisíc korun. V jednom případě dokonce vichřice převrátila vozidlo na svodidla, dodal Káňa. 

S větrem přišly letní teploty

Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky do Česka silný vítr přivanul velmi teplý vzduch z Balkánu, což způsobilo postupné oteplení v průběhu noci.

Meteorolog ČT: Silný vítr dorazil do Česka a přivál teplý vzduch z Balkánu (zdroj: ČT24)

„V tuto chvíli mají stanice na východě republiky přes 21 stupňů Celsia, takže od večera se oteplilo o 10 až 15 stupňů,“ řekl krátce před úterní půl sedmou ráno meteorolog ČT.

Silný vítr zasáhl i další státy

Silný vítr zasáhl i další evropské státy. V Itálii si bouře od pondělí vyžádaly nejméně deset mrtvých a čtyři lidé byli vážně zraněni.

Přes značnou část Francie se v noci na úterý přehnala vlna extrémního počasí, která zanechala téměř dvě stě tisíc domácností bez elektřiny. Korsiku zasáhla vichřice s nárazy větru o rychlosti až 180 kilometrů v hodině, úřady na ostrově registrují deset zraněných. Na mnoha místech Francie silně sněžilo.