Od dubna do září bylo v Klementinu nejtepleji za posledních 243 let

Letošní období od dubna do konce září bylo v pražském Klementinu nejteplejší od roku 1775, kdy zde meteorologové začali sledovat počasí. Průměrná teplota byla 20,1 stupně Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Z hlediska období od dubna do konce září je druhá nejvyšší průměrná teplota z roku 1811 a činí 18,9 stupně. Na třetím místě skončil rok 2003 s 18,5 stupně a na čtvrtém rok 1834 s 18,3 stupně Celsia.

„Letošní rok výrazně vyčnívá o víc než stupeň Celsia, zatímco mezi desítkou dalších roků v pořadí jsou rozdíly v desetinách,“ doplnili meteorologové. Například letošní duben a květen se staly nejteplejšími od roku 1961.

Velmi teplé bylo v Klementinu i samotné září. Jeho průměrná teplota dosáhla 17,5 stupně, čímž se dostalo mezi deset procent nejteplejších září v historii. Nejtepleji bylo v tomto měsíci v roce 1798, kdy bylo v průměru 19,4 stupně. Naopak největší zima byla v září 1912, v průměru bylo 10,1 stupně.

Ve čtvrtek záplava teplotních rekordů

Teplotní rekordy ale v Česku padají i v říjnu: ve čtvrtek byly překonány nebo vyrovnány na 62 stanicích ze zhruba 150, které měří teplotu déle než 30 let. Rekordy padaly zejména ve středních a severních Čechách. Vůbec nejtepleji bylo v Řeži u Prahy, kde naměřili 25,7 stupně Celsia. 

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Teplé a slunečné počasí má podle meteorologů pokračovat i v dalších dnech. V pátek bude přes den jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Teplo ale doprovázel nedostatek srážek, rozšířilo se tak sucho. V současné době je podle autorů projektu Intersucho na 55 procentech území, z toho na 12 procentech je výjimečné.

Výrazně horší situace je v hlubších vrstvách než povrchových. I tam se ale bude situace v příštích dvou týdnech zhoršovat, protože podle předpovědi bude teplo a jen minimum srážek.