Strom na hřbitově v Brně vážně zranil seniorku. Neštěstí vyšetřuje policie

Na Ústředním hřbitově v Brně spadl strom na seniorku. Ve vážném stavu ji záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice Brno na urgentní příjem.

Strom na Ústředním hřbitově v Brně se zlomil kvůli větru, který na jihu Moravy stále fouká, i když není tak silný, jako ve středu večer. Při pádu zranil starší ženu.

„Utrpěla mnohočetná poranění, záchranáři ji převezli do nemocnice. Její stav je vážný, ale stabilizovaný,“  uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. V této souvislosti varovala, aby se lidé, pokud je větrno, vyhýbali místům, kde panuje zvýšené riziko pádu stromů.

„Část stromu se odlomila poryvem větru. Šlo o památkově chráněný strom, větev, která se odlomila, byla asi pět až šest metrů dlouhá,“ řekla mluvčí policie Petra Hrůzová. Doplnila, že neštěstí policie vyšetřuje.

Ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová řekla, že šlo o strom z chráněné aleje na okraji staré části hřbitova. „Okamžitě jsme přijali náležitá opatření, místo je ohraničené páskami, za které se nesmí. Stromy se pravidelně kontrolují jednou ročně, a to po Dušičkách, hned ale odborníky necháme zkontrolovat celou tuto alej,“ řekla Alena Říhová. Doplnila, že podle zákona se stromy musí kontrolovat po pěti letech. „Je nám líto, že byl zraněn člověk. Ve středu byl větší nárazový vítr, stromy hned ráno kontrolovali naši zaměstnanci, zda některé nejsou poškozené. Bohužel toto poškození nebylo viditelné,“ dodala ředitelka.

Ve středu dopoledne bylo kvůli větru a popadaným stromům na jihu Moravy asi dva a půl tisíce domácností bez elektrického proudu. „Hasiči od úterního večera do středečního rána odstraňovali popadané stromy asi ve dvaceti případech,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Na Ústředním hřbitově v této souvislosti podle něj nezasahovali.