Ministr Kněžínek dočasně zprostil funkce státního zástupce Suchánka obviněného z korupce

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek dočasně zprostil funkce státního zástupce Pavla Suchánka, který je obviněn z přijetí úplatku od soudce Havlína. Informuje o tom Právo. Česká televize už v pondělí zjistila, že policie může nadále žalobce Suchánka stíhat; státní zástupce zamítl jeho stížnost proti zahájení trestního stíhání. Informaci potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Suchánka policie viní, že převzal úplatek od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína.

„Bylo rozhodnuto o zamítnutí stížnosti obviněného proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání pro zvlášť závažný zločin přijetí úplatku, neboť tato stížnost nebyla shledána důvodnou,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Státního zástupce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Pavla Suchánka v září obvinila policie z přijetí úplatku. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest vězení. Podle informací deníku Právo, který na případ upozornil, státní zástupce úplatek převzal od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína.

Suchánek je podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly podezřelý, že dostal peníze v lednu 2013. U hlavního líčení s Havlínem v roce 2015 zaznělo, že státní zástupce, soudce, bývalý policista Boris Štefl a nadace ve prospěch obětí trestných činů se podělili o úplatek za ovlivnění řešení dopravní nehody.

Havlín dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů. Spolu s ním čelilo obžalobě dalších šest lidí. Do vězení poslal soud pouze státního zástupce Františka Fialu, ostatní obžalovaní včetně Štefla odešli od soudu s podmíněnými tresty. Suchánek tehdy stíhán nebyl.