Babiš: ČD Cargo privatizovat nebudeme. Nevím, kde na to ministr dopravy přišel

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v Otázkách Václava Moravce (OVM) postavil proti úvahám privatizovat nákladního železničního dopravce ČD Cargo, jak o tom nedávno mluvil ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok. „Nebudeme privatizovat ČD Cargo. Já jsem rozhodně proti,“ řekl Babiš v pořadu. Stát podle něj řídí své firmy dobře.

Premiér nechápe, proč ministr Ťok něco takového zvažuje. „Nebudeme nic privatizovat. Nevím, kde na to přišel,“ uvedl na dotazy moderátora s tím, že bude chtít s ministrem mluvit. „My řídíme firmy dobře,“ pokračoval.

OVM: Andrej Babiš (ANO) a Ivan Bartoš (Piráti) o české diplomacii (zdroj: ČT24)

Návrh odmítá i ČSSD

Privatizaci nechtějí ani koaliční sociální demokraté, podle nichž by šlo o krok v rozporu s vládním programem. Předseda ČSSD Jan Hamáček to označil za chybu, podle něj Ťok postupuje proti vládnímu programu.

Ve vládním programu stojí, že kabinet nepřipustí privatizaci veřejných služeb ani podniků se státní účastí. Dopravce ČD Cargo je dceřinou společností státních Českých drah.

Privatizace by podle Ťoka pomohla k dalším investicím

„ČD Cargo se pohybuje na plně konkurenčním trhu. Příliv soukromých peněz má pomoct k dalším investicím, které potřebuje. A to třeba do nových lokomotiv nebo vagonů,“ citovaly minulý pátek ministra Ťoka Lidové noviny.

O podobě privatizace a velikosti prodávaného podílu by měly podle ministerstva rozhodovat představenstvo a dozorčí rada mateřských Českých drah v příštím roce. Prodej se prý měl uskutečnit prostřednictvím nabídky akcií firmy na burze, dodaly LN.

Nákladní doprava je nejvýdělečnějším oborem skupiny ČD. Společnost ČD Cargo v pololetí vykázala zisk 350 milionů korun.