Zeman vyznamená Michala Davida. Zpívá milionům lidí, zdůvodnil to

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání zpěváku Michalu Davidovi. Řekl to v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Média už o ocenění popového zpěváka, který proslul hudbou k muzikálům i spartakiádní písní Poupata, spekulovala v minulosti. David Zemana podpořil v prezidentské kampani.

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ řekl Zeman, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. David podle něj toto kritérium naplnil, protože celý život zpívá milionům lidí.

Zemana nepřekvapí, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná,“ řekl. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal,“ řekl.

Prezident ale neočekává, že by vyznamenání pro popového zpěváka vedlo k podobným protestům, jako když se v roce 2016 rozhodl neudělit vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu. „Kdyby někdo demonstroval kvůli Michalu Davidovi, byl by to velký hlupák,“ řekl Zeman.

Autor diskotékových hitů

David, který se narodil 14. července 1960 jako Vladimír Štancl, se původně věnoval jazzu, nakonec se ale proslavil jako popový hudebník a autor muzikálů. Spolupracoval třeba s manažerem Františkem Janečkem, Karlem Gottem či Ivetou Bartošovou.

Jeho patrně nejznámější písní je spartakiádní hymna Poupata z roku 1985. Proslavila ho i řada diskotékových hitů 80. let jako Nonstop, Děti ráje, Discopříběh či Céčka, sbírá céčka. V 90. letech napsal hudbu k několika muzikálům, například Kleopatra nebo Tři mušketýři. 

Prezident Zeman už dříve oznámil, že 28. října vyznamená prvorepublikového premiéra Antonína Švehlu, tři české vojáky, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, či učitelku Darinu Nešporovou, jež zachránila čtyři děti před řítícím se autem.