Senát odmítl navrhnout Mašínovou i Remka na státní vyznamenání

Sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou a kosmonauta Vladimíra Remka nakonec Senát prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne. Horní komora je ve čtvrtek vyřadila z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam čítá 25 jmen.

S návrhem na vyřazení Mašínové přišel předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD), který  poukázal na její vyjádření v médiích, že by ocenění od Zemana nikdy nepřevzala. „Projevila přání, že vyznamenána být nechce,“ řekl Štěch. Senát sice možné kandidáty na ocenění předem oslovoval, zda jsou ochotni být navrženi, v případě Mašínové se však podle něho neuskutečnilo vše tak, jak by mělo.

Bývalý europoslanec KSČM a velvyslanec v Moskvě Remek figuroval v předběžném seznamu jako jeden ze dvou možných nominantů na Řád bílého lva. Senát o nich z iniciativy Miloše Vystrčila (ODS) a Václava Hampla z klubu lidovců hlasoval odděleně.

Remek na rozdíl od plukovníka Vladimíra Košana, který byl za komunistického režimu propuštěn z armády a perzekvován, schválen nebyl. Někdejší velitel holešovského výsadkového pluku Košan odmítl v srpnu 1968 navzdory hrozbě použití zbraní vpustit sovětské vojáky do budovy kasáren.

Mezi senátní kandidáty na vyznamenání patří bývalá tenistka Helena Suková, režisér Jiří Svoboda, hudební skladatel a pedagog Vadim Petrov, baletka a čtyřnásobná držitelka ceny Thálie Tereza Podařilová, sbormistr Jiří Chvála a operní pěvkyně Eva Děpoltová.

Senát navrhl ocenění také například pro neurochirurga Eduarda Zvěřinu, průkopníka neonatologické péče Miloše Velemínského, zakladatele oboru intenzivní metabolické péče Zdeňka Zadáka, radiologa Borise Kreuzberga a vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1.
lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Renatu Cífkovou.

Z odbojářů a válečných veteránů byli nominováni účastník Slovenského národního povstání Petr Bachrach, plukovník Oldřich Vladař nebo příslušník Svobodovy armády Pavel Tarnavský. Ocenění by mohli získat Marie Šupíková a Pavel Horešovský, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic, nebo Zdenka Fantlová-Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Vyznamenáni by mohli být také historik Miloš Stehlík, archeolog Radomír Pleiner, první rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha, sklář René Roubíček, výzkumník v oblasti zpracování kůže Karel Kolomazník, duchovní Josef Peksa, který pomáhal krajanům v Austrálii, a zakladatel sdružení na pomoc seniorům Život 90 Jan Lorman.

Sněmovna rozhodla o svých nominantech už koncem května. Zemanovi navrhla na ocení celkem 28 jmen. Zeman poslancům a senátorům může, ale nemusí vyhovět.