Okamžiky století: Hitler na Pražském hradě, Husákův polibek i zlaté Nagano na fotkách ČTK

Přelomové události spjaté s československým a českým státem, ale i každodenní chvíle jejich obyvatel představuje venkovní výstava Okamžiky století. Expozice, která nabízí příležitost nahlédnout do bohatého fotografického archivu České tiskové kanceláře (ČTK), je k vidění v Praze Na Příkopech. Na výběr snímků se podívejte v galerii.

Výběrem z unikátně dochovaného sedmimilionového archivu snímků se ČTK připojuje k oslavám stého výročí vzniku republiky a připomíná, že vznikla ve stejný den jako Československo.

Putovní výstava měla premiéru na jaře v pražské Valdštejnské zahradě. Poté si ji mohli prohlédnout diváci v několika dalších českých městech. Do Prahy se vrací v říjnu, kdy si země připomíná 100. výročí založení Československa. V centru města bude panelová výstava do konce října.

Historie ČTK je těsně spjatá se všemi historickými peripetiemi republiky. Produkce agentury je za léta její existence velmi rozsáhlá a různorodá. Ne všechny archivy ale přežily celá desetiletí.

Při ničivém požáru v poslední den druhé světové války dokumentace lehla popelem a ušetřen zůstal jen fotografický archiv, který byl tehdy umístěn mimo centrální budovu. Jeho svědectví o uplynulých 100 letech zůstalo úplné. Proto se autoři výstavy rozhodli pro fotografickou prezentaci.