Zákaz prodeje alkoholu nezletilým kontrolují policisté i figuranti. V noci prošli desítky podniků

Události: Zákaz prodeje alkoholu mladým kontrolují i figuranti (zdroj: ČT24)

Desítky barů, restaurací a klubů v noci na sobotu zkontrolovala policie ve spolupráci s dalšími úřady. V rámci celorepublikové akce zjišťovala, jestli se v nich dodržuje zákaz prodeje alkoholu dětem a mladistvým. Česká obchodní inspekce při kontrolách využila i figuranty.

Patnáctiletý a šestnáctiletý figurant si v předem vytipovaných podnicích v Chocni na Orlickoústecku objednali džus s vodkou. Neúspěšně. Obsluha je požádala o předložení občanského průkazu. „Řekli jsme, že ho nemáme. A proto nám řekli, že nám to neprodají,“ popisují mladíci.

Osoby mladší 18 let může jako figuranty Česká obchodní inspekce využívat od konce loňského května. „Tuto pravomoc jsme využili zhruba 450krát a v 60 procentech případů všech kontrol jsme úspěšní,“ uvádí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Děti s jedním promile

Už bez figurantů probíhala preventivní celorepubliková akce „Hazard, alkohol a děti“ na Břeclavsku. Tam policie zjistila alkohol u šesti nezletilých, dvěma dívkám dokonce naměřili přes jedno promile.

V Karviné obešli policisté během noci zhruba deset podniků a téměř neměli koho kontrolovat. Většina z nich byla totiž skoro prázdná. V Praze 1 se do akce zapojily zhruba čtyři desítky policistů, do jedné hodiny ráno zkontrolovali kolem dvaceti podniků. Alkohol u mladistvých objevili v osmi případech – i náhodně na ulici. 

Policisté kontrolovali, zda nezletilí nepili alkohol
Zdroj: ČT24

„Obecně bohužel zodpovědnost prodejců stále není tak vysoká, jak bychom potřebovali,“ uvádí národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Odborníci také upozorňují, že některé děti se poprvé opijí už ve dvanácti letech a společnost je k alkoholu u mladých příliš tolerantní. Už nyní proto policie plánuje další kontrolní akce.