Poche je pro ČSSD stále jediným kandidátem na ministra zahraničí, uvedl Hamáček

Pro ČSSD zůstává europoslanec Miroslav Poche jediným kandidátem na post ministra zahraničí. Uvedl to předseda strany Jan Hamáček, který nyní zároveň s diplomacií řídí také resort vnitra. Dodal, že nemá žádné zprávy, že by situace zatěžovala českou diplomacii. Sociální demokracie by se situací měla zabývat na pátečním jednání předsednictva.

Prezident Miloš Zeman v červnu nominaci Pocheho do vlády odmítl a několikrát zopakoval, že svůj postoj k němu nezmění. Podle Hamáčka ale zůstává v platnosti rozhodnutí předsednictva sociální demokracie, které Pocheho nominovalo do čela diplomacie.

V pátek bude předsednictvo o situaci znovu jednat. Zde je možné, že by vrcholný stranický orgán při tomto jednání změnil názor, Hamáček nekomentoval. „Předsednictvo je kolektivní orgán. Každý člen má jeden hlas, včetně předsedy,“ řekl.

O situaci chce předseda ČSSD mluvit znovu s prezidentem. Očekává, že neformálně se tématu dotknou ve středu, kdy Zeman přijme na Hradě české velvyslance a Hamáček se setkání zúčastní jako úřadující šéf diplomacie.

V pondělí jednal se Zemanem i premiér Andrej Babiš (ANO). Situace ohledně ministerstva zahraničí podle něj není ideální. Řešení ale nechává na ČSSD. Se Zemanem o věci krátce mluvili, ale nemohli se jí důkladně věnovat, protože neměl informaci o tom, s jakým návrhem ČSSD přijde.

Situace není nijak komplikovaná, tvrdí Hamáček

Hamáček by chtěl situaci vyřešit co nejdříve, přesný termín ovšem neuvedl. Už dříve řekl, že by to mohlo být do září. Nemá také zprávy o tom, že by záležitost zatěžovala českou diplomacii.

„Naše zastupitelské úřady fungují standardně, stejně tak standardně funguje Černínský palác a žádné problémy nejsou. A pokud se podíváte na některé problémy, které jsme řešili přes léto, tak se ukazuje, že situace není nijak komplikovaná,“ uvedl.

Předseda ČSSD rovněž znovu odmítl spekulace o tom, že by sociální demokraté mohli místo Pocheho nominovat do vlády lídra své kandidátky pro volby v Praze Jakuba Landovského. „Je to spekulace jednoho z našich deníků. Já jsem o tom nikdy nehovořil,“ řekl. Dohady o své možné nominaci odmítl o víkendu i Landovský, když uvedl, že ho nikdo s nabídkou neoslovil a že se soustřeďuje na dosažení maximálního úspěchu ve volbách.

Hamáček: Nekontrolovaná migrace je hrozbou pro Evropu (zdroj: ČT24)

Hamáček se v pondělí zúčastnil i každoroční porady velvyslanců. V projevu při zahájení vedl, že nekontrolovaná migrace je hrozbou pro Evropu, a tím i pro Českou republiku. Cílem zahraniční politiky proto podle něj musí být snaha omezit její příčiny - ozbrojené konflikty, klimatické změny a špatné ekonomické podmínky obyvatel v zemích obklopujících Evropu. Cestou je podle Hamáčka ochrana hranic a dobře cílená rozvojová pomoc.

Zdůraznil, že vedle válek a ozbrojených konfliktů je vážnou hrozbou také populační exploze a nedostatek vody způsobený klimatickými změnami. „To vše mladé lidi žene do bohatších zemí na severu,“ podotkl. Česko chce proto podle něj otevřít zastupitelský úřad v Mali, aby mělo lepší přístup do oblasti Sahelu, kde se tyto problémy prolínají.

Na výroční poradě velvyslanců vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO), který rovněž prosazuje celoevropské řešení problému s migrací. Nesmí ale podle něj obsahovat kvóty pro přerozdělování migrantů, ale spíše spoléhat na dohody s africkými státy. Babiš i Hamáček se také jasně postavili za členství Česka v Evropské unii a v NATO.