Hluboká nad Vltavou se rozloučila s Kamilem Benešem. Padl na misi v Afghánistánu

Pohřbem s vojenskými poctami se v Hluboké nad Vltavou rozloučila rodina, armáda a veřejnost s Kamilem Benešem, jedním ze tří vojáků, kteří se stali obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Mezi smutečními hosty byli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Přeletem bitevních letadel začalo poslední rozloučení s osmadvacetiletým Kamilem Benešem. Zádušní mši v kostele sv. Jana Nepomuckého za padlého vojáka pak sloužil světící biskup českobudějovický Pavel Posád.

„Každé loučení s milovaným člověk je vždy těžké a bolestné. O to bolestnější je loučení v okamžiku smrti. Ježíš Kristus říká v evangeliu, že nikdo nemá větší lásku, než ten, kdo položí svůj život za druhé. A láska je silnější než smrt. Láska přemáhá smrt,“ uvedl Posád. Rodina padlého je věřící, Kamil Beneš v hlubockém kostele dříve sloužil jako ministrant.

Uvnitř kostela drželi vojáci čestnou stráž. V průběhu obřadu byl Beneš vyznamenán a povýšen.

Po mši zamířil průvod s Benešovými ostatky na místní hřbitov, kde byly uloženy do rodinné hrobky. Na hřbitově se odehrály další vojenské pocty včetně čestné salvy. Zazněla také česká hymna.

Pohřeb se odehrál na žádost rodiny bez účasti médií. Před začátkem obřadu se s padlým přišly rozloučit stovky lidí včetně vojáků.

Do kostela dorazil také starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS). „Bylo to důstojné rozloučení, všichni ho tu měli rádi,“ řekl Jirsa.

V 10 hodin se na Benešovu počest na pět minut rozezněly i čtyři zvony z českobudějovické Černé věže.

Hluboká nad Vltavou se rozloučí s padlým vojákem Kamilem Benešem (zdroj: ČT24)

Nejzkušenějšího z vojáků Martina Marcina pohřbili v úterý v Chomutově, poslední rozloučení s Patrikem Štěpánkem bude v pátek v Plzni.

Na pomoc rodinám padlých vojáků vypsal Vojenský fond solidarity charitativní sbírku. Ve čtvrtek už bylo na účtu více než sedm milionů korun.

  • převodem na účet č. 44665522/0800, variabilní symbol 918
  • dárcovskou zprávou podle částky, kterou chce dárce přispět, ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777

Všichni tři vojáci sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Ministr obrany Metnar je minulý týden povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků a vyznamenal je Křížem obrany státu. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Trojice zahynula 5. srpna poté, co se během patroly v okolí bagrámské základny odpálil v těsné blízkosti sebevražedný atentátník. Vojáci ho potkali v jedné z bočních uliček ve městě Čarikáru, bombu na svém těle inicioval ve chvíli, když se k němu hlídka blížila s namířenými zbraněmi. Další členové patroly, americký voják a dva afghánští vojáci utrpěli zranění. Nejsou ale v ohrožení života a jeden z Afghánců byl propuštěn z nemocnice.