Ministerstvo zmírňuje pravidla pro autolékárničky. Zmenšit se má i povinná výbava vozidel

Události: Ministerstvo zmírňuje pravidla pro autolékárničky a povinnou výbavu (zdroj: ČT24)

Povinná výbava vozidel by se měla od října zmenšit. Nově by už řidiči nemuseli v automobilech vozit například náhradní žárovky nebo pojistky. Řidiči už navíc nebudou muset měnit lékárničku po vypršení doby použitelnosti. Návrh změn v obsahu povinné výbavy aut představilo ve čtvrtek ministerstvo dopravy. Změny vyhlášky ještě projedná Legislativní rada vlády.

„Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). 

 V lékárničce pak nemají být od října například nůžky, které se podle ministerstva příliš nevyužívaly.

Teď musí autolékárnička obsahovat obvazy, hladkou náplast i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice, izotermickou fólii a zahnuté nůžky. Pokuta řidičům hrozí i v případě, kdy je prošlý pouze jeden z komponentů. Nově bude záležet jen na tom, zda je materiál neporušený a jestli ho řidiči budou umět v nouzi správně použít.

V povinné výbavě autolékárniček byly dříve třeba i resuscitační maska a leták o poskytování první pomoci. Ty nejsou povinné od roku 2011.

Pro některá auta nebude povinná rezerva

Návrh ministerstva také zjednodušuje povinnost mít ve vozidle náhradní kolo a výbavu nutnou pro jeho výměnu. „Vozit rezervní kolo nemusejí vozidla s pneumatikami, které umožňují dojet, a zároveň indikují defekt. Vozidla také mohou mít místo rezervy prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky.

Události, komentáře: Povinná výbava aut se bude znovu měnit (zdroj: ČT24)

Třetí výjimkou jsou pak vozidla, která mají zajištěnou asistenční službu, která zajišťuje výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky,“ dodal Ťok. 

Na konci letošního prvního pololetí bylo v Česku registrováno přes 5,7 milionu osobních automobilů.  

Vydáno pod