Zeman s Babišem odmítají plošné navyšování platů ve veřejné sféře, jak žádají odbory

TK Andreje Babiše a Aleny Schillerové po schůzce s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se v sobotu sešel na lánském zámku se svým poradním týmem k jednání o státním rozpočtu. Schůzky se zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Debata podle ní byla velmi věcná a konstruktivní. Babiš se Zemanem se shodli na tom, že návrh odborů na růst platů ve veřejné správě o deset procent není adekvátní. Prezident jednal s premiérem ještě o postu ministra práce a sociálních věcí. Do čela resortu bude na konci července jmenována Jana Maláčová.

„Debata byla velmi věcná, konstruktivní. Pan prezident se velmi intenzivně zajímal o to, z čeho jsme vycházeli v sestavování rozpočtu,“ shrnula schůzku Schillerová. „Seznámila jsem prezidenta s tím, že si vláda sestavila své priority, které tvoří největší položku rozpočtu.“

Nejvíce peněz by mělo jít na důchody a sociální oblast, dále pak na školství a do investic. Začátkem srpna by měly podle ministryně začít pravidelné debaty ministerstva financí s jednotlivými ministry o rozpočtu jednotlivých resortů. Celkem má podle Babiše dojít k navýšení výdajů o 79 miliard korun.

Zeman se sešel s Babišem kvůli rozpočtu a jmenování Maláčové (zdroj: ČT24)

„Z hlediska příjmu rozpočtu tak stoupají o 106 miliard,“ uvedl Babiš. Z toho tvoří 45 miliard příjmy z daní, 40 miliard ze sociálních odvodů a 21 miliard z dividend a účtu privatizace. 

MF chce v rozpočtu omezit neobsazená tabulková místa na úřadech

Důležitá byla podle Babiše také debata o růstu platů ve veřejné správě. S prezidentem se shodli na to, že jejich zvýšení o 10 procent, jak požadují odbory, není adekvátní. Vláda počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent.

Vláda a odbory se nedohodly na růstu platů ve veřejném sektoru již na počátku července. Dále ale budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat ministerstvo práce. Dohoda o tom, o kolik a od kdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla padnout do poloviny srpna. „Chceme navyšovat především těm, kteří mají nejméně, například v kultuře, a nechceme plošné navyšování,“ zopakoval dnes Babiš.

MF mimo jiné také navrhuje v rozpočtu omezit neobsazená tabulková místa na úřadech, na které jsou vypláceny peníze. Krácení se nemá týkat regionálního školství a parlamentních kapitol, uvádí materiál. Opatření by podle ministerstva mělo uspořit 3,4 miliardy korun a snížit počet míst o 2221.

Opozice rozpočet s deficitem kritizuje

Opozice i prezident dříve kritizovali, že rozpočet počítá s deficitem 50 miliard korun. Zeman ve svém nedávném projevu ve sněmovně řekl, že je pro deficit v době krize, nikoli v době hospodářského růstu. Tehdy se má podle něj směřovat k vyrovnanému, ne-li přebytkovému rozpočtu.

Hospodaření v ČR
Zdroj: ČT24

Na sobotní schůzce v Lánech ale prý o prezidentových výhradách k deficitu nehovořili. „My bychom byli velice rádi, kdyby naši oponenti a někteří makroekonomové hodnotili objektivně. To, že plánujeme deficit, neznamená, že to dopadne deficitně,“ konstatoval na tiskové konferenci Babiš.

Prezident jmenuje Maláčovou ministryní na konci července

Po jednání expertního týmu k rozpočtu prezident ještě jednal s premiérem ohledně výběru nového ministra práce a sociálních věcí. V čele resortu by měla nově stanout Jana Maláčová. Příští uterý se s ní Zeman v Lánech sejde, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenovat by ji pak měl 30. července v Lánech.

Maláčová dosud na ministerstvu vedla odbor rodinné politiky. Předseda vlády po setkání uvedl, že s Maláčovou se sejde v pondělí.

Dosavadní ministr Petr Krčál tento týden na funkci rezignoval kvůli obvinění z plagiátorství v bakalářské práci.

Ze stejného důvodu skončila ve vládě i ministryně spravedlnosti z vládního hnutí ANO Taťána Malá. Novou ministryní práce by se měla stát Jana Maláčová (ČSSD), která dosud na ministerstvu vedla odbor rodinné politiky. Zeman se s ní chce setkat příští týden a předpokládá, že ji poté jmenuje členkou vlády.