Babiš přijal pozvání Conteho k debatě o přístupu k migraci. Chce ho přesvědčit, sám názor nezmění

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijal pozvání svého italského protějška Giuseppe Conteho k návštěvě Itálie. Jejím smyslem je debatovat o tom, jak se postavit k migraci do Evropy. Babiš chce Conteho přesvědčit, aby přistoupil na české stanovisko. Sám předem vyloučil možnost, že by se nechal argumenty svého italského protějška ovlivnit.

„Budeme se snažit přesvědčit ostatní členské země a hlavně ty na jihu, že cesta přijímání ilegálních migrantů a rozdělování lodí do jednotlivých členských států skutečně není způsob, jak řešit ilegální migraci,“ uvedl Babiš. Neočekává, že by mohl změnit svůj názor na migrační politiku. „On mě nepřesvědčí, ale já se budu snažit přesvědčit jeho,“ řekl.

„Není řešením ad hoc rozdělování migrantů, jak to nyní žádá Itálie. Podobný přístup je kontraproduktivní, a proto jej nebudeme podporovat. O tom, koho do naší země přijmeme, budeme rozhodovat sami,“ prohlásil český premiér ve středu v Senátu.

Za nejlepší způsob řešení problému s migrací označil ukončení násilí v Sýrii a rekonstrukci blízkovýchodní země, z níž kvůli válce utekly miliony lidí. „Většina lidí chce žít doma, tam kde se narodili. A jestli tam budou žít v normálních podmínkách, tak proč by šli někam jinam,“ řekl.

Zavalená Itálie volá o pomoc, Česko ji odmítá

Pozvání od Conteho přišlo v otevřeném dopise. V něm šéf italské vlády reagoval na to, že Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o převzetí části ze 450 žadatelů o azyl, které zachránila před utonutím na moři loď Frontexu. Většina z nich pocházela z tvrdou diktaturou sužované Eritreje a dlouholetou válkou zničeného Somálska. Babiš těmto lidem pomoci odmítl, protože Evropa podle něj musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná.

Conte v otevřeném dopise Babišovi napsal: „Kdo vstoupí do evropské země, vstoupí do Evropy. A nikdo z nás si nemůže myslet, že to zvládne sám! Promluvme si, milý Andreji. Zvu Tě do Říma, jestli chceš, abychom probrali italský návrh na evropský přístup.“

Itálie se v posledních letech potýká s větším přílivem migrantů z Afriky, než je schopná zvládnout. Už dlouho žádá partnery v EU, aby jí pomohli. Česko společně s dalšími středoevropskými zeměmi jí odmítá pomoci prostřednictvím přejímání části žadatelů o azyl. Nabízí naopak asistenci s ochranou vnějších hranic EU a také pomoc v těch státech, odkud migranti připlouvají.

Termín schůzky obou politiků se ladí. Český premiér navrhl 30. červenec, italský premiér však podle něj nemá čas. „Hledáme nějaký nový termín, asi po dovolené,“ řekl Babiš.