CK pašeráci. Policie rozbila gang, který vozil drogy do Austrálie, posílal tam chudé na „dovolenou“

Policie: Gang verboval k pašování drog desítky kurýrů (zdroj: ČT24)

Stovky kilogramů heroinu a kokainu přepravila do Austrálie organizovaná skupina, jejímž odhalením se pochlubila policejní Národní protidrogová centrála. Obvinila 60 lidí, kteří se na pašování narkotik podíleli. Založili kvůli tomu i cestovní kancelář, jejímž prostřednictvím pak vysílali kurýry, které verbovali z řad zadlužených lidí nebo lidí s nízkými příjmy.

Do Austrálie létali kurýři buď přes Thajsko, nebo přes Spojené státy. Podle policie dostal pár kurýrů kufry, které se ale během mezipřistání vyměnily – a v nových byly drogy. Skupina, kterou nyní protidrogová centrála zřejmě pochytala, cesty organizovala a logisticky zajišťovala. Na nejvzdálenější kontinent se takto dostaly stovky kilogramů kokainu (při cestách přes USA) a heroinu (při cestách přes Thajsko).

„Dvojice kurýrů za jednu cestu přepravila 20 kilogramů drog. Za dobu dvou let tato skupina vypravila nejméně 38 cest a 780 kilogramů drog,“ vyčíslil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Organizátorům podle něj hrozí deset až osmnáct let vězení – na rozdíl od kurýrů, kteří – jak Frydrych připomněl – mohou v případě dopadení v Thajsku strávit za mřížemi celý zbytek života.

Události: K pašování drog využíval gang cestovní kancelář (zdroj: ČT24)

Česká protidrogová centrála na případu spolupracovala s americkou DEA (Drug Enforcement Administration – úřad pro omezení obchodu s drogami) a australskou federální policií. „Jenom díky intenzivní mezinárodní policejní spolupráci se podařilo zadokumentovat role celé skupiny, konkrétní postavení v organizované kriminální skupině na čtyřech kontinentech a podařilo se tuto skupinu nakonec eliminovat,“ řekl Jakub Frydrych.

Andrea Humphrys, která je zástupkyní australské policie v Haagu, doplnila, že Australané se do případu zapojili v roce 2016, kdy na letišti zadrželi dva české páry, které přivezly drogy. Spolu s českou policií se potom australští vyšetřovatelé zabývali tím, jak kurýři fungují.

„Kriminální gangy s velkou oblibou pašují drogy do Austrálie, protože v Austrálii je cena drog velmi vysoká. Jedno kilo kokainu se pohybuje mezi 120 a 160 tisíci eury,“ uvedla.

Za pašování drog dostávali kurýři nanejvýš 150 tisíc korun. V některých případech však byla podle Frydrycha odměnou jen samotná dovolená v Austrálii.