Hasiči v Praze vytvořili největší fontánu na světě. Vltavu kropilo za zvuků hudby 200 družstev

V sobotu ve 22 hodin se čeští hasiči pokusili vytvořit největší fontánu na světě na motivy symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast. A to v Praze mezi Jiráskovým a Palackého mostem. Přes 200 družstev z celé republiky tak oslavilo 100 let od vzniku samostatného Československa.

Hasičská fontána k 100. výročí vzniku republiky (zdroj: ČT24)

Přes tisíc hasičů během dvaceti minut z Vltavy odčerpalo a zase do ní vrátilo tři miliony litrů vody. Použili k tomu ty nástroje, které běžně používají k práci, od čerpadel po proudnice a vysokozdvižné plošiny. 

Akci plánovali společně dobrovolní a profesionální hasiči téměř rok. Navečer ještě hasiči kontrolovali čerpadla a hadice. Těch se na nábřeží navezlo dvaačtyřicet kilometrů.

Skrz vodu, kterou stříkali do výšky 80 metrů a prosvětlovali ji barevnými světly, na sebe hasiči neviděli. Řídili je proto jejich kolegové. Těm scénář určovala speciální aplikace vyvinutá Českou televizí.

Po Vltavě Bedřicha Smetany zazněl také Slovanský tanec č. 15 od Antonína Dvořáka. 

Hasiči se po staletí utkávají s dvěma nejvýznamnějšími přírodními živly: ohněm a vodou. Každý hasič je hrdý na to, co dělá.
Nicole Zaoralová
mluvčí Hasičského záchranného sboru

Hasiči se těšili na setkání s kolegy

Byla to ukázka hasičské práce. Na fontánu využili kompletní techniku pro běžné zásahy. Oni sami ale mluvili ještě o zážitku a unikátním setkání. „S kolegy z Brna jsem se ještě nikdy nesetkal,“ těšil se člen Sboru dobrovolných hasičů Jílovice Josef Vicány.

„Pro nás to je prestiž a pak si řekneme, že jsme byli u toho,“ dodal člen Sboru dobrovolných hasičů Bukovina Pavel Blažík.

Hasiči ubezpečili, že běžná pohotovost byla po celé republice zajištěná. Fontánu tvořili ti, kteří v sobotu službu neměli. Fontána byla nejlépe vidět z Jiráskova a Palackého mostu nebo z obou náplavek.

Události: V Praze byla k vidění největší hasičská fontána na světě (zdroj: ČT24)