Dva miliony Čechů trpí vysokým tlakem, čtvrtina to ale neví. Ohrožují je vedra i bouřky

Dva miliony Čechů mají vysoký tlak, ohrožují je vedra i bouřky (zdroj: ČT24)

Vedra, výkyvy počasí a náhlé změny tlaku před bouřkou. To vše ohrožuje život lidí s vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí. Podle odhadů se to týká až dvou milionů Čechů, část z nich o tom ale neví.

Asi půl milionu Čechů neví, že trpí hypertenzí, a horké počasí i bouřky je ohrožují. Potíže ale mohou přijít náhle a způsobit infarkt, mrtvici nebo plicní embolii.

„Hypertenze vlastně nebolí. Pokud ji neodhalím, tak je to jeden z hlavních momentů, kdy potom dojde k cévní mozkové příhodě,“ varuje primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Právě Česko patří v Evropě k zemím s nejvyšším výskytem i úmrtností na mozkovou mrtvici. Každý rok postihne 30 tisíc lidí.

  • Hypertenze je označení pro vysoký krevní tlak.
  • Jeho počáteční stadia probíhají bez jakýchkoli projevů. Později se objevují bolesti hlavy, poškození tepen a tělesných orgánů.
  • O hypertenzi většinou mluvíme až při opakovaném naměření vysokého krevního tlaku při několika na sobě nezávislých měřeních.
  • K orgánům nejvíce náchylným na působení vysokého krevního tlaku patří zejména srdce, ledviny a oči. Hypertenze přímo či nepřímo zodpovídá za ischemickou chorobu srdeční (infarkt, anginu pectoris), cévní mozkovou příhodu, selhání ledvin, poškození drobných krevních cév v okrajových částech těla (nohy, ruce), poškození oční sítnice a nepravidelnou srdeční činnost.
  • Zdroj:  uLékaře.cz

Lidem s vysokým tlakem ale hrozí také selhání ledvin nebo zhoršení zraku. Čím je člověk starší, tím se riziko zvyšuje. Velkou roli hraje i genetika a životní styl. „Jasný podnět ke zvýšenému krevnímu tlaku je samozřejmě obezita,“ upozorňuje primář Neužil.

V horku a před bouřkami jsou ohrožení hlavně pacienti s tlakem vyšším než 140 na 80. Neměli by chodit na slunce a lékaři radí vynechat sport, fyzickou námahu a dodržovat pitný režim. Dlouhodobě musí vyloučit nezdravá jídla, alkohol, cigarety a nadměrné solení.

Změřit si tlak zvládne každý

Zjistit stav svého krevního tlaku přitom není složité a může to udělat úplně každý. Je ale potřeba provést měření správně. První podmínkou je začít měřit po pěti až deseti minutách klidu.

„To, že vyběhnu někde ze zahrady a měřím si tlak, znamená, že si sice měřím tlak, ale v zátěži. A to jsou úplně jiné hodnoty,“ říká přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková.

Jak si správně změřit tlak
Zdroj: ČT24/IKEM

Ideální je alespoň zpočátku zjišťovat tlak na obou rukou a počítat vyšší hodnotu. Později pak měřit jen na ruce s vyšším tlakem. A udělat to dvakrát nebo i třikrát za sebou. Nejpřesnější je totiž právě až druhá nebo třetí naměřená hodnota.

Lidé by taky měli zvolit správnou šířku manžety a měřit na holé kůži. „Jakákoli látka dává špatné impulzy, takže to bych nedoporučovala,“ dodává přednostka Adámková.

Pokud si lidé nejsou jistí, že si umí tlak změřit správně, je lepší si nechat hodnoty zkontrolovat u odborníků. Nabízí to valná většina lékáren.

Nejvážnější případy řeší operace

Většina pacientů na vysoký tlak bere léky, které musí užívat pravidelně. Ne vždy to ale pomáhá a někteří pacienti pak musí podstoupit speciální zákrok, při kterém se zaměří na takzvané karotické tělísko, které má na tlak zásadní vliv.

„Ultrazvukový katétr zavádíme stehenní žilou. Dovádíme celý ten systém katétrů ke krční žíle a tento orgán jsme tím ultrazvukem spálili,“ vysvětluje zákrok primář Neužil.

Je to jedna z nejmodernějších metod. Podstoupilo ji zatím jenom 50 pacientů. „Je to zákrok relativně bezpečný a ukazuje se, že i účinný,“ dodává vedoucí lékař Ambulance srdečního selhání z Nemocnice Na Homolce Filip Málek. K zákrokům ale lékaři přistupují jen u těch nejzávažnějších případů.