Mladý neurolog z Brna vymyslel, jak přesněji a včas diagnostikovat mrtvici

Prestižní ocenění za excelentní výsledky v oblasti výzkumu mozkové mrtvice a zobrazení mozku získal mladý vědec a lékař z fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný. Jeho práce v centru klinického výzkumu ICRC pomůže přesnější a včasnější diagnóze nemoci. Mrtvici v Česku ročně prodělá přes čtyřicet tisíc lidí. Každý třetí jí podlehne.

Na neurologické klinice u svaté Anny pracuje Ondřej Volný pět let. Cévní mozkovou příhodu prodělala několikrát i jeho babička. Nakonec na ni zemřela, proto se rozhodl diagnózu i léčbu této choroby zlepšit. Standardní CT se u pacienta provádí jednofázově, tepny jsou vidět jen na jednom snímku. Mladý neurolog zjistil, že pomocí vícefázové angiografie, která zobrazuje cévy vedoucí do mozku, je možné přesněji odhalit sraženiny krve, které tepny ucpávají a jsou nejčastější příčinou mrtvice. „My vlastně vidíme, jak vypadá ta mozková cirkulace v několika fázích čili vidíme, jak tam ta krev protéká,“ vysvětlil neurolog a výzkumník Ondřej Volný.

Díky nové metodě odhalí mrtvici i méně zkušený lékař

Na takovém zobrazení lékaři nevidí jen samotné místo ucpané cévy, ale také rychlost krve. To znamená přesnější diagnózu při stejně silném radiačním záření. A kromě toho: krevní sraženinu v tepně v těchto obrázcích najde víc lékařů. „I u lékařů, kteří mají malé nebo téměř žádné zkušenosti, tak po velmi krátkém proškolení, jak má ten uzávěr vypadat, jsou schopni jej najít,“ řekl Ondřej Volný.

Neurolog Ondřej Volný vysvětluje diagnostiku mrtvice (zdroj: ČT24)

Právě tyto poznatky mladého vědce a lékaře v jednom ocenili i v zahraničí. Koncem minulého týdne v Záhřebu prestižní ocenění Danubius Young Scientist Award určené pro vynikající mladé vědce v zemích širšího podunajského regionu. „Ta výjimečnost spočívá především v tom, že se jedná o mladého vědce a je to motivace nejen pro něj, ale pro celý tým. V současné době se zdá, že je to právě tato metoda, která nám může říci, který pacient má dostat konkrétní léčbu,“ řekl přednosta I. Neurologické kliniky FNUSA Milan Brázdil.

Vědec: Mozek možná nikdy nepochopíme

Na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice U svaté Anny leží momentálně pět pacientů po cévní mozkové příhodě. Ročně jich jen v této nemocnici přijmou zhruba tisíc. Přestože tu nejšpičkovější péči tady podle Ondřeje Volného už pacienti dostávají, zkoumat chce dál. „My jsme limitováni tím, že zkoumáme mozek mozkem a snažíme se ho pochopit a možná ho nepochopíme nikdy,“ řekl Ondřej Volný. I proto se chce zaměřit taky na to, aby se pacient do nemocnice co nejrychleji po příhodě dostal. A také na rehabilitační péči po mrtvici.