Do kontroverzního Aktipu míří série kontrol. Lékařům hrozí zákaz činnosti, ústavu kontrola dotací

Do terapeutického centra Aktip míří série kontrol. Lékařům hrozí zákaz činnosti (zdroj: ČT24)

Hned několik kontrol poslalo ministerstvo zdravotnictví do zařízení psychosomatické medicíny Aktip. Česká lékařská komora už začala prověřovat všechny osoby, které v dokumentu ČT s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím figurovaly s titulem MUDr.

V dokumentu, který pomocí skryté kamery odhalil fungování institutu Aktip, vystupovali i dva lékaři: zakladatelka ústavu Jarmila Klímová a lékař Michael Kučera. Ten prodával klientům institutu jím vytvořený produkt Karnosin, který měl „rozmluvit i dospělé autisty“.

Nejen na ně, ale i na další tamní lékaře se na pokyn ministerstva zdravotnictví zaměřila Česká lékařská komora (ČLK). Institut totiž radil často i onkologickým pacientům kontroverzní léčbu.

„Česká lékařská komora šetří paní doktorku Klímovou, která je jednatelkou společnosti. Prověřujeme ještě další osoby s titulem MUDr., které se v tom pohybují, zatím je nemáme ztotožněné,“ uvedl prezident komory Milan Kubek s tím, že na případ se zaměřili právníci komory.

Pokud by komora odhalila v jednání lékařů pochybení, hrozil by jim například zákaz činnosti. „Komora v krajním případě může i lékaře ze svých řad vyloučit,“ dodal Kubek.

Kontrolu provede SÚKL i pražský magistrát

Druhý podnět ke kontrole poslalo ministerstvo zdravotnictví na pražský magistrát. Není totiž jasné, jaký subjekt měl zdravotnické služby poskytovat. Zařízení s názvem Aktip totiž nefiguruje v žádném z veřejných rejstříků.

„Musíme před samotnou kontrolou zjistit, kdo vůbec tyto služby poskytoval. Jakmile zjistíme tuto osobu nebo společnost, zahájíme kontrolu,“ přislíbil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

A protože byly na klinice používány i lékařské přístroje, poslalo ministerstvo podnět na jejich kontrolu i Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

„V tuto chvíli jej vyhodnocujeme a na základě výsledků tohoto vyhodnocení učiní ústav další kroky,“ řekla ČT mluvčí ústavu Monika Knobová.

Přijde i finanční správa?

V minulosti měl institut dostat zhruba půlmilionovou dotaci z EU. Zaměří se na něj zřejmě i finanční správa.

„Určitě nevylučujeme, pokud se tam ukážou další věci během toho prověřování, třeba i trestní oznámení, ale to nechci přebíhat,“ plánuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Pracovníci terapeutického centra radili svým klientům, aby například neužívali předepsané léky, že se rakoviny dá zbavit pomocí milence. Anebo že nádor se dá z těla vyloučit spolu se stolicí.

Jednatelka Aktipu Jarmila Klímová odmítá, že by někoho z pacientů poškodili. Dokument považuje za cíleně sestříhaný tak, aby její centrum poškodil.