Chystá se regulace léčitelů. Dokument ČT Obchod se zdravím vyvolal bouřlivou debatu

Události: Ministerstvo chce regulovat léčitele (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon o léčitelství. Česko totiž zatím nemá žádná zvláštní pravidla pro alternativní medicínu, přičemž obor z pohledu zákona funguje jako poradenství. Léčitelé však mohou svými nevědeckými zásahy vážně poškodit zdraví lidí. Ukázal to třeba dokument ČT Infiltrace: Obchod se zdravím. Jen u nás je podle odhadů až padesát tisíc léčitelů.

Ministerstvo chce, aby léčitelé měli právní odpovědnost. To znamená, že za zdraví ohrožující rady jako pití dezinfekce či ukončení chemoterapie by byli jasně postižitelní.

„Zákon připravíme a bude mít jasná pravidla, registraci subjektů, abychom věděli, kdo tyto služby vůbec poskytuje a co pacientovi poskytuje za služby,“ popsal vznikající návrh ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Návrh by měl být hotov do léta.

Vymahatelnosti práva má napomoci i záměr, aby léčitelé museli o svých postupech vést dokumentaci. To znamená, že by měli zaznamenat každou radu, přiložení rukou, zapíchnutí akupunkturní jehly nebo předepsání bylinek. Při případných soudních sporech by už pacienti nebyli v důkazní nouzi.

Vědecká medicína je definovaná jako soubor praktik, které se podrobují tvrdé zkoušce testování. Alternativní medicína je definovaná jako soubor praktik, které nelze testovat, odmítají testování nebo v testech stále selhávají. Pokud nějaká technika prokáže léčivé účinky ověřené v kontrolovaném slepém pokusu, přestane být alternativní. Stane se jednoduše medicínou.
Richard Dawkins

Lékařská komora návrh ministerstva zdravotnictví podporuje. „Nejdůležitější je, aby ti léčitelé byli právně zodpovědní za to, co lidem radí,“ říká šéf komory Milan Kubek.

Šéf České psychoenergetické společnosti, která sdružuje některé alternativní léčitele, by novou úpravu pro své podnikání viděl nerad. „Klient uzavírá smlouvu s léčitelem, ten je zodpovědný za výsledek. Proč dělat další zákony, když máme zákon, který nám to dokáže plně zabezpečit,“ říká.

Dokument Obchod se zdravím vyvolal bouřlivou debatu o léčitelství

Jenže léčitelé v současnosti vydělávají i na vyložených bludech. Ukázal to například dokument Obchod se zdravím, který ČT uvedla minulý týden. Pomocí skryté kamery odhaluje praktiky pražského zařízení Aktip, které nabízí alternativní léčebné metody.

Pacientkám s rakovinou třeba radí najít si milence nebo předepisuje kapičky bez účinných látek. Herečka Ivana Lokajová navštěvovala centrum se skrytou kamerou půl roku. Za tu dobu zaplatila asi třicet tisíc korun a s jejím problémem jí nikdo nepomohl. Lékaře to nepřekvapuje, zmíněné metody považují za scestné.

168 hodin: Obchod se zdravím (zdroj: ČT24)

„Léčba milencem je věc, která je úplně mimo. Terapeut by se nikdy neměl do takových věcí (…) pouštět,“ odmítl přeseda Psychiatrické společnosti Martin Anders mínění spolumajitelky Aktipu Jarmily Klímové. Podle ní jde o „zkratkovité doporučení“ pro případ, že pacientky žijí v „partnerství, která jsou devastující“.

Jarmila Klímová ovšem tvrdí, že dokument byl účelově sestříhaný. Na mysli má třeba pasáž, kde jedna z léčitelek Aktipu Lenka Krutilová popisuje, jak její muž „vykadil rakovinu“.

Klímová říká: „Po speciální přípravě toho člověka to tělo skutečně je schopno vyloučit toxické části tkání, když to řekneme v tom nejobecnějším charakteru. Toto je metoda, která je několik tisíc let stará. Víme, že funguje.“ Podle onkologa Pavla Klenera však Klímová nemluví pravdu: „Mně to připadá úplně nesmyslný. Úplná fantasmagorie.“ Dodal, že si nedovede představit, „jak by se do střev dostala“.

Že je dokument účelově sestříhaný, se snaží Jarmila Klímová doložit i tím, že v něm nalezla „tvrzení, která z našeho pohledu takhle nikdy neprezentujeme“. Podle režisérky snímku Šárky Maixnerové ale je dochováno vše, co před skrytou kamerou zaznělo. „Máme zhruba 35 hodin materiálu, který postupně můžeme i zveřejňovat,“ podotkla.

O kliniku se začalo zajímat i ministerstvo zdravotnictví. To podalo podněty na Českou lékařskou komoru, pražský magistrát a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Chce po nich, aby prověřily, jestli Aktip neposkytoval neoprávněně zdravotní služby.

„Podali jsme několik podnětů. Uvidíme, jak ta šetření budou probíhat, pak můžeme zvážit i nějaké další kroky. Třeba i trestní oznámení, ale nechci předjímat,“ komentoval postup ministr Vojtěch.

Režisérka dokumentu Šárka Maixnerová říká, že film vyvolal bouřlivou reakci. „Překvapilo mě, kolik lidí z různých oborů se začalo ozývat,“ popisuje smršť telefonátů a zpráv, které po odvysílání následovaly. I proto už tým tvůrců chystá pokračování.