Soud zprostil bývalého hokejistu Čechmánka obžaloby. Neprokázalo se, že se podvodu dopustil úmyslně

Krajský soud ve Zlíně zprostil bývalého hokejového reprezentanta Romana Čechmánka obžaloby z podvodu. Podle výroku soudu se nepodařilo dokázat v Čechmánkově jednání úmysl. Obžaloba souvisela s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním, při kterém se zadlužil. Hrozilo mu pět až deset let vězení.

Roman Čechmánek si podle obžaloby půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Způsobená škoda činila podle spisu asi patnáct milionů korun. Čechmánek u soudu už dříve jakýkoliv podvodný úmysl odmítl a podle výroku soudu se nepodařilo dokázat, že by jednal úmyslně. „Soud dospěl k názoru, že důkazy spíše svědčí o tom, že obžalovaný nechtěl úmyslně spáchat trestný čin. Navíc se snažil o zpeněžení svého majetku. Prodej apartmánu v Čeladné a zapojení aktivit investorů do pivovaru měly přinést peníze v hodnotě přes dvacet milionů korun,“ řekl předseda senátu Radomír Koudela.

Roman Čechmánek nechtěl rozsudek příliš komentovat. „Něco k tomu říkat by bylo předčasné. Každopádně určitě ještě státní zástupce podá odvolání a uvidíme. Jediné, co člověk může říct, tak že jsem rád, že vlastně to po tak dlouhé době skončilo,“ řekl Roman Čechmánek.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce se odvolal

Podvodu se olympijský vítěz z Nagana podle obžaloby dopustil mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově. Jak už dříve uvedl státní zástupce Petr Matoušek, sedmačtyřicetiletý bývalý hokejista uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu odvolal.„Stěžejní otázkou v tomto případě je prokázání úmyslu. Soud je toho názoru, že jsme ho neprokázali, já mám názor opačný,“ sdělil státní zástupce Petr Matoušek.

Úspěšný hokejista, ale neúspěšný podnikatel

Roman Čechmánek provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné. Na podnikání si půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Nyní vede jako trenér hokejisty druholigového Hodonína.