Babiš, Hamáček a Filip poprvé spolu u jednoho stolu. O vládě budou znovu jednat příští týden

Jednání předsedů ANO Andreje Babiše a ČSSD Jana Hamáčka o možné vládní spolupráci budou pokračovat příští týden. Připojit by se k nim znovu měl i předseda KSČM Vojtěch Filip. Hamáček to řekl po čtvrteční schůzce, kde se předsedové tří stran poprvé sešli společně. Podrobnosti o jednání šéf sociální demokracie neuvedl, Babiš a Filip jej nekomentovali vůbec.

„Proběhla schůzka nejprve mezi mnou a panem Babišem a poté schůzka ve třech, ke které se přidal ještě předseda Filip. A shodli jsme se, že jednání budou pokračovat příští týden,“ řekl Hamáček. Připomněl, že v sobotu bude v Hradci Králové zasedat ústřední výkonný výbor ČSSD, který hodlá informovat o postupu v jednání. 

O výsledcích dosavadních schůzek bude jednat také výbor hnutí ANO. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek večer při odchodu ze sněmovny novinářům řekl, že výbor svolá na odpoledne 1. května. „Čekáme na jednání výkonného výboru ČSSD,“ uvedl. 

ČSSD trvá na několika podmínkách

Čtvrteční schůzka navázala na středeční jednání místopředsedů ANO a ČSSD, kteří diskutovali o možném programovém prohlášení a koaliční smlouvě. Sociální demokraté předložili ANO svou představu o pojistkách, které by jim měly v koalici zajistit rovnocenné partnerství.

Do koaliční smlouvy s ANO chce ČSSD začlenit podmínku, že po demisi všech pěti ministrů sociální demokracie by musel do týdne rezignovat také premiér spolu se zbytkem vlády. ČSSD také požaduje, aby člen kabinetu v případě prvoinstančního odsouzení rezignoval. Babiš, který čelí trestnímu stíhání, však dříve tento požadavek odmítl.

Sociální demokraté žádají i odstranění poslanců hnutí SPD z řídicích funkcí ve sněmovně. Vadí jim totiž dosavadní spolupráce ANO a SPD při klíčových hlasováních. 

Faltýnek: Spor už je jen o proplácení nemocenské

Faltýnek řekl, že z programových bodů zůstává jediným sporným bodem otázka takzvané karenční doby, tedy neproplácených prvních tří dnů nemoci. Podle něj se ANO a ČSSD v tomto bodu dohodli na časovém posunu, který by měl začít fungovat od 1. července příštího roku. ČSSD dosud chtěla pro zaměstnance i v prvních třech dnech nemoci 60 procent platu, zástupci ANO mluvili o 30 procentech.

Nynější jednání má vést k menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD, kterou bude za určitých podmínek tolerovat KSČM. Sociálním demokratům má připadnout pět ministerstev – vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničních věcí.