ČSSD žádá zásadní pojistku: když odejde z vlády, ta automaticky padne

ČSSD preferuje obsazení resortu zahraničí před ministerstvem obrany (zdroj: ČT24)

Pokud ANO a ČSSD sestaví vládu, padne, když ji sociální demokraté opustí. ČSSD chce, aby bylo v koaliční smlouvě právě takové ustanovení, od kterého si slibuje, že Andreji Babišovi znemožní obcházet ji a přehlasovávat s jinými stranami. Zároveň trvá na tom, aby Babiš rezignoval, pokud by ho soud nepravomocně odsoudil. Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly nezaznělo na takové požadavky od ANO jasné ne. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí zareaguje, až požadavky ČSSD projedná jeho vedení.

Středeční další jednání ANO a ČSSD o koalici bylo nakonec bez předsedů obou stran. Jiří Zimola (ČSSD) je charakterizoval jako schůzku na místopředsednické úrovni, která připraví základ pro setkání předsedů obou stran Andreje Babiše a Jana Hamáčka. K němu dojde ve čtvrtek večer.

Strany sice formálně teprve začínají jednat o vytvoření menšinové koalice, ale navazují na programová jednání, která probíhala v březnu. Sociální demokraté a ANO na jejich konci hlásili úplnou shodu, ačkoli se následně strany neshodly na rozdělení resortů a zdálo se, že koalici nevytvoří. Na programu panuje shoda stále. „Našli jsme stoprocentní shodu,“ uvedl Jaroslav Faltýnek. Stejně tak již je jasné, která ministerstva připadnou ČSSD. Z varianty zahraničí, nebo obrana si podle něj sociální demokraté vybrali resort zahraničních věcí.

Kromě něj budou sociální demokraté řídit také zemědělství, kulturu, vnitro a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pojistka pro ČSSD: vláda bez ní automaticky padne

Jde proto nyní hlavně o personálie a pojistky, které požaduje politicky výrazně slabší ČSSD. Místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola upřesnil, že by v koaliční smlouvě – jejíž první návrh ANO předložilo – mělo být ustanovení, podle kterého „v případě, kdy pět ministrů jmenovaných za stranu ČSSD podá demisi do rukou prezidenta, podá do sedmi dnů demisi předseda vlády“.

Události, komentáře: Vyjednávání o vládě (zdroj: ČT24)

Další místopředseda ČSSD Martin Netolický dodal v Událostech, komentářích, že zároveň hovořili i o konkrétních tématech, kde by nepřipadalo v úvahu přehlasování koaličního partnera.

Zároveň sociální demokraté chtějí, aby Andrej Babiš rezignoval v případě, že bude odsouzen, a to i tehdy, když by šlo o nepravomocný rozsudek. „Požadavkem sociální demokracie zůstává, aby tam tato záležitost explicitně vyjádřena byla. Na jednání jsme předložili tento požadavek,“ poznamenal Jiří Zimola.

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier poukázal v 90' ČT24, že strana již ve vztahu k trestnímu stíhání Andreje Babiše výrazně ustoupila a dále už nemá kam couvat. „Požadavek, aby premiér Babiš odstoupil v případě, kdy by byl prvoinstančně odsouzen, je obrovský ústupek od původního požadavku, že ve vládě nemá být trestně stíhaná osoba,“ podotkl. Podle Martina Netolického navíc stále ČSSD hledá volný prostor za sebou. „Hledáme formulaci, která bude vyhovovat hnutí ANO. My trváme na minimu možného,“ řekl.

Jaroslav Faltýnek řekl, že ANO požadavky druhé strany bere na vědomí. Další místopředseda hnutí Richard Brabec zdůraznil, že to nepředjímá stanovisko ANO k nim. „Když říkáme vzali na vědomí, tak opravdu vzali na vědomí. (…) Vůbec nebudeme komentovat, co si o těch návrzích myslíme,“ uvedl. Zimola naopak podotkl: „Vzetí na vědomí neznamená zásadní nesouhlas.“

90' ČT24: Jednání ANO a ČSSD o koaliční vládě (zdroj: ČT24)

Babiš zatím odchod při nepravomocném rozsudku odmítal

Andrej Babiš byl ovšem již předem k takové podmínce odmítavý. Řekl, že je alergický na to, když se o něm mluví jako o trestně stíhaném. Stíhaný však je, sněmovna ho vydala a policie pak obvinila z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo. Předseda ANO stíhání označuje za účelové.

Není jasné, zda by případný vznik koalice ANO a ČSSD znamenal oslabení pozic hnutí SPD v Poslanecké sněmovně. O něm se již dříve zmínil Jan Hamáček.

Oslabení pozice SPD by uvítaly i některé další opoziční strany. „My jsme Tomia Okamuru do pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny nevolili. Nechceme, aby se na moci a reprezentaci sněmovny podílely nahnědlé populistické strany s extremistickou rétorikou,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že „je poměrně absurdní, aby existovaly dvě koalice – vládní a parlamentní neboli sněmovní“.

Postoje opozičních stran ke koaličnímu jednání (zdroj: ČT24)

Poslanec SPD Jan Hrnčíř se naopak domnívá, že není třeba rozložení pozic ve sněmovně měnit. „Výbory a sněmovna se ustavily, normálně pracují, pracují podle mého názoru dobře. Nejsou tam excesy, kvůli kterým by bylo potřeba něco měnit. Myslím, že to není na pořadu dne, a vidím to jako nesmyslný požadavek ČSSD,“ řekl.

Na jednání, kde byli místopředsedové ČSSD Jiří Zimola, Martin Netolický a Roman Onderka, za ANO pak Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec, by mělo navázat čtvrteční jednání Jana Hamáčka s Andrejem Babišem. Do konce týdne by podle Jaroslava Faltýnka mohlo proběhnout i trojstranné jednání ANO, ČSSD a KSČM, o kterou se chce menšinová koalice opřít.

Jan Hamáček se ovšem kromě postojů ANO musí vypořádat i se sílící vnitrostranickou kritikou. Proti vládní spolupráci s ANO se vyslovili senátoři ČSSD. Jeden z nich, bývalý ministr vnitra František Bublan však zdůraznil, že nejde o vnitrostranickou revoltu, pouze o vyjádření názoru na Andreje Babiše.

„Chce vládnout on sám. Ostatní tam potřebuje jako takový doplněk. Sociální demokracie by tam také byla doplňkem,“ řekl František Bublan v Událostech, komentářích.