Babišova nabídka ČSSD? Skončit mají ministři Metnar i Stropnický, Pelikána prý vystřídá Tejc

Události: V nové vládě už nemají být ministři Stropnický či Metnar (zdroj: ČT24)

Po turbulentních politických událostech v minulém týdnu pokračovalo v pondělí vyjednávání o nové vládě. Hnutí ANO znovu začalo vyjednávat se zástupci sociálních demokratů a oba tábory debatovaly, za jakých podmínek obnovit koaliční rozhovory. Schůzka skončila zhruba po 90 minutách, ovšem bez podrobností. Předchozí jednání mezi hnutím ANO a ČSSD přitom nezkrachovalo na programu, ale na personáliích. Nová nabídka rozdělení vládních křesel tak má být pro ČSSD lákavější, strana by měla získat i post ministra vnitra.

„Hnutí ANO nám dnes sdělilo svoji představu, za jakých podmínek by mohlo pokračovat v jednání o případné vládní spolupráci. Tuto informaci jako první uslyší členové grémia a poté členové předsednictva, které se sejde v pátek,“ uvedl po schůzce bez dalších podrobností předseda ČSSD Jan Hamáček. Odmítl odpovídat i na novinářské dotazy.   

Hnutí ANO pak avizovanou tiskovou konferenci úplně zrušilo. Podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové se vyjednavači obou stran domluvili, že nabídku nebudou komentovat, protože nechtějí ohrozit vyjednávání.

Při krachu minulého jednání se jako kámen úrazu ukázal post ministra vnitra. ČSSD o něj usilovala, aby nemohlo docházet k ovlivňování policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Babiš naopak tvrdil, že k ovlivňování práce policie ze strany politiků docházelo za éry někdejšího sociálnědemokratického exministra vnitra Milana Chovance.

Podle neoficiálních informací je ale nyní Babiš připravený vnitro ČSSD nabídnout. Sociální demokraté by také měli získat post ministra zahraničí a kultury – tyto dvě vládní pozice měla Lidovému domu připadnout i při minulém jednání. Druhá Babišova vláda by tak znamenala konec pro současného ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO), který se má podle spekulací přesunout do Bruselu.

Comeback Jeronýma Tejce?

Další resorty už jsou ale jiné. Původně nabízelo hnutí ANO také post ministra spravedlnosti, který teď zastává Robert Pelikán (ANO). Ten už avizoval, že mimo jiné kvůli kauze Nikulin v politice končí a v příští vládě nebude.

Pelikána by mohl nahradit jeho současný náměstek a aktuálně nestraník Jeroným Tejc, který byl  v minulosti viditelnou tváři ČSSD. „Já jsem se připravoval několik let jako stínový ministr vnitra, stejně tak jsem byl čtyři roky předsedou ústavně-právního výboru,“ doplnil Tejc.

Nová nabídka může přinést sociálním demokratům i ministerstvo školství a obranu. O resort obrany ale sociální demokraté příliš zájem nemají, chtěli by spíše ministerstvo práce a sociálních věcí, které jim hnutí ANO slibovalo v první neúspěšné nabídce. Jenže tento resort je podle Andreje Babiše zásadní i pro hnutí ANO.

 Už před schůzkou zaznívaly z obou táborů opatrná vyjádření: sociální demokraté čekali, co skutečně Andrej Babiš přinese. Ten si zase na definitivní odpověď bude muset počkat do pátku – kdy nabídku od hnutí ANO bude projednávat vedení ČSSD. A do všeho může promluvit i prezident; ve čtvrtek totiž na Hrad míří Jan Hamáček. Zeman přitom Babišovi doporučoval vyjednávat o podpoře s komunisty a SPD.

Pokud bude ČSSD souhlasit s obnovením jednání o vládě, chtějí se k rozhovorům co nejdřív přidat právě komunisté. „KSČM je připravena na třístranné jednání. Je jasné, že program musí být kompromisem mezi hnutím ANO, KSČM a sociální demokracií,“ dodává předseda strany Vojtěch Filip. 

U prezidenta se vystřídají předsedové „opozičních“ stran

Mezitím budou pokračovat také schůzky na Pražském hradě. Kromě Hamáčka totiž za Milošem Zemanem zamíří i šéfové těch stran, které se na příští vládě podílet nechtějí – Petr Fiala z ODS a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Oba patří ke kritikům toho, jak dlouho v Česku vzniká nový kabinet.

„To, co máme teď, je neústavní postup, je to něco, co dlouhodobě nemůže fungovat a s čím se nemůžeme smířit,“ uvádí na adresu současného stavu Petr Fiala. „Chceme řešit situaci kolem sestavování vlády a dlouhotrvající benevolenci k vyjednávání Andreje Babiše, který selhává,“ dodává Ivan Bartoš.

Ve středu pak za prezidentem přijede i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Budu panu prezidentovi opakovat naše základní podmínky: to znamená vláda bez radikálů, extrémistů a obviněného člověka.“ Prezidentův termín pro novou vládu s důvěrou poslanců zůstává stejný. Věří, že kabinet s důvěrou vznikne do konce června.