Průzkum pro ČT: Většina chce, aby prezident pověřil vyjednáváním o vládě někoho jiného než Babiše

Žádná z vládních koalic, o jejichž vzniku se v posledních týdnech hovoří, není pro voliče většinově přijatelná. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Nejvyšší, avšak ani ne čtyřicetiprocentní podporu má koaliční vláda ANO s ČSSD za podpory KSČM, stejně jako případný úřednický kabinet prezidenta Miloše Zemana. Většina lidí si v tuto chvíli nepřeje předčasné volby a uvítala by, kdyby byl jednáním o sestavení vlády pověřen někdo jiný než Andrej Babiš.

Z bleskového výzkumu Medianu pro Českou televizi vyplývá, že žádná z myslitelných vládních koalic není přijatelná pro většinu lidí. Pouhých 37 procent lidí schvaluje vládu ANO s ČSSD za tolerance KSČM, stejný podíl občanů by souhlasil s úřednickou vládou prezidenta Miloše Zemana.

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

O procento menší podporu 36 procent dotázaných má vláda ANO s ODS, ovšem spolupráce je přijatelnější pro voliče občanských demokratů (přes 60 procent) než ANO (jen okolo 30 procent). Menšinová vláda ANO jen s tolerancí KSČM a SPD se zamlouvá 34 procentům dotázaných, menšinový kabinet ODS, Pirátů, ČSSD, lidovců, TOP09 a STAN s podporou ANO pak 33 procentům.

Rozdělení voliči ANO

Z dat vyplývá, že elektorát ANO je rozdělen. Podobnou přijatelnost má jak vládní spolupráce s ČSSD, tak s SPD a KSČM, přičemž k oběma se kloní jiná skupina voličů hnutí Andreje Babiše. Vůbec nejraději by stoupenci ANO viděli menšinovou vládu ANO s podporou SPD a KSČM.

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

Z čísel lze také vyčíst, že pro většinu voličů ČSSD je myslitelná jen vláda s ANO za tolerance KSČM, nikoliv spolupráce se středopravými stranami. Voliči KSČM a SPD podporují jakoukoliv vládu s přímou či nepřímou účastí jejich stran.

Většina nechce, aby dál vyjednával Babiš

Takřka dvě třetiny lidí si půl roku po sněmovních volbách myslí, že prezident by měl vyjednáváním o vládě pověřit někoho jiného než premiéra v demisi Andreje Babiše. Výrazně pro jsou především voliči středopravých stran a Pirátů, totéž si ale myslí i dvě třetiny voličů SPD a polovina osloveného elektorátu KSČM. Proti jsou jen, nepřekvapivě, voliči hnutí ANO.

Lidé, kteří volí ANO, důvěřují Andreji Babišovi, že ještě zvládne sestavit vládu. Většina voličů ostatních stran začíná být skeptická.
Daniel Prokop
šéf výzkumů agentury Median
Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24
Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

Více než polovina respondentů si nepřeje předčasné volby, dokud nebudou vyčerpány všechny tři pokusy o sestavení vlády. Naopak každý pátý dotázaný by nejraději šel k volbám ihned. Zhruba stejný počet lidí nechce podle průzkumu předčasné volby za žádných okolností, ani kdyby měla roky vládnout vláda bez důvěry.

  • Reprezentativního průzkumu společnosti Median se mezi 11. a 13. dubnem zúčastnilo 1018 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí 1,5 procentního bodu. 
Události: Babiš chce mít dohodu s ČSSD do pátku (zdroj: ČT24)