Babiš pro ČT: Nerozumím obsesi pana Hamáčka, že on má být ministrem vnitra, že je to nějaký symbol

Andrej Babiš: ČSSD při jednání trvala na ministerstvu vnitra (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO nabídlo sociálním demokratům pět ministerstev včetně spravedlnosti, ČSSD však trvala na resortu vnitra pro předsedu Jana Hamáčka. V rozhovoru s redaktorkou ČT Štěpánkou Martanovou to řekl premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš. Podle něj byl ale takový požadavek nepochopitelný a nepřijatelný. Další postup chce Babiš oznámit až po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, schůzku naplánovali na úterý.

Pane premiére, co se stalo a proč nedošlo k dohodě s ČSSD? 

Upřímně řečeno, já tomu nerozumím. Ve středu večer jednali kolegové Brabec a Faltýnek a velkoryse jsme nabídli pět ministerských postů, z toho jeden klíčový – ministerstvo spravedlnosti. Ve čtvrtek jsme čekali, že sociální demokracie bude spokojena, ale jediné jejich přání bylo ministerstvo vnitra. 

Nerozumím tomu, protože sociální demokracie říká, že chce plnit svůj program. A jejich vlajková loď bylo vždycky ministerstvo práce a sociálních věcí. Viděli jsme, že se nemůžeme pohnout z místa, tak jsme si vyžádali nějaký čas a radili jsme se s kolegy. Po tři čtvrtě hodině jsme přišli a nabídli jim jejich vlajkovou loď, ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Události: Jednání ANO o vládě s ČSSD zkrachovala (zdroj: ČT24)

Mysleli jsme si, že budou spokojeni. Nabídli jsme jim ještě zemědělství. Nechápu, proč pan Hamáček nechtěl obranu, když se vždycky profiloval jako expert na obranu a vždycky to kritizoval, tak teď měl možnost to ukázat. Nebo ministerstvo zahraničních věcí, když jako předseda sněmovny přijímal delegace a cestoval po světě. Ani o to nebyl zájem. Stále jenom trvali na ministerstvu vnitra. 

Máme z toho pocit, že na jednání přišli jenom proto, aby se to zbouralo. Jenom proto, že to vypadá, že členská základna vůbec nechtěla, aby ČSSD šla do vlády s naším hnutím. 

A vnitro jste jim nenabídli proč? 

Pamatujeme si éru pana Chovance, reformu policie, kauzu Beretta, různé indicie o zneužívání policie na různé zájmy. Ministrem vnitra není politik, pan Metnar není ani členem hnutí, není politik. Je to člověk, který byl celý život v bezpečnostním sboru. Nedělali jsme žádnou změnu na postu policejního prezidenta. Celá policie, jak je v dnešním stavu, byla nominována panem Chovancem. 

Já nerozumím té obsesi pana Hamáčka, který trval na tom, že on má být ministrem vnitra a že je to nějaký symbol. Já jsem nevěděl, že pro sociální demokracii je symbol vnitro, myslel jsem, že je to právě ministerstvo práce. A to jsem se nechal s těžkým srdcem přemluvit kolegy a nabídli jsme to. A byli jsme překvapeni, že to nevzali.

Po pátečním jednání předsednictva ČSSD zaznělo od místopředsedy Jiřího Zimoly, že jedním z důvodů, proč jste se nedohodli, je, že jste ČSSD a sociální demokraty dlouhodobě urážel. 

To je nesmysl. Kde jsem je urážel? Já jsem je neurážel. Občané si můžou dohledat vyjádření pana Štěcha a Dienstbiera, kteří mě urážejí osobně. Já jsem nikdy nikoho neurážel. Jednání byla ve velice normální atmosféře, byla vstřícná. My jsme šli na jednání s tím, že se domluvíme. 

Já jsem jenom konstatoval, že jsme byli ve vládě s bývalým vedením sociální demokracie, které podle mých informací stálo za všemi kauzami, vymyšlenými kauzami na moji osobu. A vyvrcholilo tím, že mě pan Sobotka vyhodil z vlády. Znám plno sociálních demokratů, kterých si vážím a mám s nimi dobré vztahy, dokonce i s bývalými ministry jsme si včera velice intenzivně esemeskovali. Já to zásadně odmítám, určitě jsem nikoho neurážel. 

Co teď bude dál? Počítáte s tím, že budete vyjednávat s dalšími politickými subjekty? Přichází varianta spolupráce s KSČM a SPD? 

Pro mě bude zásadní stanovisko pana prezidenta. A samozřejmě také zásadní je názor našeho poslaneckého klubu, který zasedne příští úterý. 

Jaká jsou podle vás možná východiska z této patové situace? 

Nechci spekulovat. 

To není spekulace. Pět měsíců se vyjednává o vládě, vaše současná vláda nemá důvěru, čeká se na druhou, tak se ptám, jaké jsou další možnosti. Jestli máte v tuto chvíli jasno a budete chtít přesvědčit třeba komunisty, případně SPD nebo zkusíte znovu jednat s ČSSD. 

My jsme jednali, ale sociální demokracie jednání ukončila. Jednání, že buď vnitro, nebo nic, je absurdní. 

Nepřichází tedy v úvahu, že byste jim vnitro nabídli? 

Určitě ne, my jsme to jasně řekli. Argumenty ohledně objednaného trestního stíhání jsou absurdní. Tam je dnes stížnost u státního zástupce a státní zástupci jsou pod ministerstvem spravedlnosti. Takže je to úplně nelogické a ten požadavek je nenormální. Proto jsem překvapený.

Možná, že sociální demokracie ještě změní názor. Protože mohli mít pět ministrů při výsledku, který byl o 22 procent horší než náš. V porovnání s rokem 2013, kdy jsme měli šest ministrů a výsledek jsme měli horší o dvě procenta. To nemá logiku a mě to mrzí. Byli jsme z toho překvapení, nečekali jsme to. 

Budete se ještě snažit přesvědčit ČSSD, aby s vámi zkusili znovu vyjednávat? 

Mám pocit, že rétorika nového vedení (ČSSD) je spíš na členskou základnu a že pravděpodobně je to nějaká situace u nich. Možná jsou rádi, že to tak dopadlo, protože referendum by pravděpodobně nedopadlo. Ale to jsou jenom spekulace z médií. 

Z vaší strany už nepřijde nabídka pro ČSSD? 

Ale my jsme dali skvělou nabídku. 

Myslím nějaká nová nabídka. 

Já už nevím, co bychom ještě víc nabízeli. Když jsme dali ministerstvo práce a sociálních věcí a chceme konečně udělat důchodovou reformu, chceme se podívat na zneužívání dávek na sociální bydlení nebo jiné dávky, tak už nevím, co víc nabídnout. 

Předseda SPD Tomio Okamura v rozhovoru pro ČT řekl, že je připraven s vámi dále jednat o programu a že jsou jeho poslanci připraveni se na vládě podílet. Ale mluví o vládě odborníků, nikoli že by zástupci SPD ve vládě přímo seděli. Je pro vás SPD relevantním partnerem? Budete s nimi chtít vyjednávat? 

Já se s dovolením nejdřív poradím s naším klubem. Pan prezident a jeho názor je rozhodující. 

Takže pokud prezident řekne, ať vyjednáváte znovu s ČSSD, tak budete? 

Prezident je velice zkušený politik a jeho názory jsou pro mě důležité. 

Připustil jste i možnost předčasných voleb. Je to reálná možnost? 

Nikdo předčasné volby nechce – ani my, ani prezident, ani strany. Ve sněmovně většina stran odmítá vládní odpovědnost, jenom kritizují a útočí na mě. Mě to mrzí. 

Prezident je zastáncem vlády odborníků. Pokud říkáte, že dáte na jeho doporučení, tak pokud by přišel s návrhem na úřednickou vládu, je to varianta, o které byste byl ochoten přemýšlet? 

Nemyslím si, že prezident přijde s takovým návrhem. Už se k tomu vyjádřil víckrát a dal mi nějaký čas na vyjednávání – jeho představa myslím byla, aby se to skončilo před prázdninami. A já samozřejmě udělám maximum pro to, abychom získali důvěru nebo toleranci. 

Ale s kým teď budete vyjednávat, abyste tu toleranci získal, pokusíte se znovu oslovit třeba ODS? 

Poradím se s našimi poslanci a prezidentem. 

Mnoho politiků říká, že velkým problémem je trestně stíhaný premiér. Máte sice podporu svých poslanců, nechtějí, abyste nebyl v čele vlády. Ale přece jenom… není teď situace jiná, nebudete to řešit? Že by kandidátem na premiéra za ANO mohl být někdo jiný než vy? 

Včera jsme jednali se sociální demokracií a za celý večer nepadl požadavek, abych já nebyl premiér. Celý večer byl o tom, že Hamáček chce být ministrem vnitra. Nic jiného sociální demokracie neřekla. 

Ale jsou tu i jiné strany, se kterými jste se chtěl bavit, třeba ODS nebo SPD, které by byly ochotny vládu podpořit, ale mají problém s trestně stíhanou osobou v čele vlády. Nepokusíte se na klubu otevřít otázku, zda by nebylo řešením, že by kandidátem byl někdo jiný? 

Ale samozřejmě. Už jsem to jednou otevřel a může se to otevřít znovu. Ale neslyšel jsem, že by s tím SPD měla problém. A co se týká ODS, tak já jsem o tom s (předsedou ODS) Fialou mluvil víckrát a hlavní a jediný argument ODS je, že jejich voliči nechtějí, aby ODS byla ve vládě s hnutím ANO. Nebylo to o mně. 

Čekáte na schůzku s prezidentem. Kdy se od premiéra v demisi dozvíme, jaký bude další postoj? 

Pokud mě prezident přijme příští týden, tak určitě příští týden. (Později večer Andrej Babiš upřesnil, že se s prezidentem sejde v úterý – pozn. red.)